Co to jest instrukcja obsługi – definicja
Instrukcja obsługi jest tekstem o charakterze użytkowym. To ciąg wskazówek dotyczących tego, jak postępować w przypadku korzystania z jakiegoś urządzenia.
Cechy i zasady tworzenia
Przed napisaniem instrukcji należy zapoznać się z urządzeniem – jego budową i funkcjami. Tekst powinien być maksymalnie zwięzły, a przy tym jasny i rzeczowy. Często konieczne jest użycie specjalistycznego słownictwa (np. zasilanie sieciowe, głowica, blokada wrzeciona, wejście HDMI, polaryzacja itp.). Wskazówki podaje się krok po kroku. Przedstawione dane nie powinny pozostawiać użytkownikowi żadnych wątpliwości.
Charakterystyczny styl instrukcji wynika z użycia czasowników w trybie rozkazującym (włącz, odepnij, otwórz), predykatywów trzeba, należy oraz następujących po nich bezokoliczników (należy włączyć, należy odpiąć, trzeba otworzyć) lub samych bezokoliczników (włączyć, odpiąć, otworzyć).
Budowa i schemat
Instrukcja obsługi składa się z kilku elementów, zależnie od urządzenia, którego dotyczy. Obowiązkowymi są opis urządzenia oraz zasady użycia. Ponadto instrukcja może zawierać informacje dotyczące np. bezpieczeństwa, rozwiązywania problemów, konserwacji/czyszczenia czy gwarancji/serwisu.
Wskazówki dotyczące korzystania z urządzenia najczęściej odnotowuje się w punktach.
Częstym elementem są rysunki, schematy.
Przydatne zwroty i słownictwo
należy ustawić / podłączyć / sprawdzić / zainstalować / wysunąć / oczyścić / ustawić
użyj, zaprogramuj, wybierz, odkręć, odczekaj, odblokuj
na początku, najpierw, następnie, potem, dalej, na końcu, wreszcie
Przykładowa instrukcja – wzór – instrukcja użycia pralki
Przepis
Przepis to wskazówka określająca sposób postępowania, by uzyskać zamierzony rezultat, np. potrawę.
Przepis kulinarny składa się z trzech elementów:
1. nazwa potrawy (z ewentualnym określeniem ilości porcji), np. Bigos staropolski (5 porcji), Placki ziemniaczane (dla 6 osób),
2. lista składników z określeniem ilości (np. w łyżeczkach, gramach, mililitrach),
3. opis sposobu przyrządzenia i podania – w punktach lub tekstem ciągłym, zgodnie z zasadą – krok po kroku.
Można ewentualnie dodać pod tekstem życzenie Smacznego!
Redagując tekst, używa się czasowników w bezokoliczniku (dodać, wsypać, wymieszać) lub w trybie rozkazującym (zagotuj, odstaw, podaj). Rzadziej stosuje się formy 1. osoby (biorę, smażę, nadziewam).
Przykładowy przepis – wzór – przepis na naleśniki