Na stronie używamy cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich wykorzystywanie. Szczegóły znajdziesz w Regulaminie.
ZAMKNIJ X

Biotechnologia - zastosowanie, znaczenie

Ostatnio komentowane
jd
jd • 2019-12-05 16:50:39
Komentarz nie został zapisany. Nie podano treści komentarza lub nazwy komentującego.Kom...
Komentarz nie został zapisany. Nie podano treści komentarza lub nazwy komentującego.Komentarz nie został zapisany. Nie podano tr • 2019-12-04 17:25:17
JD
Adam Psikutas • 2019-12-04 12:04:11
w tekście są poważne błędy merytoryczne
Damian • 2019-12-04 10:25:25
XD ale oszukane
XNXX.COM • 2019-12-03 16:44:01
Autor:
Drukuj
Drukuj
Rozmiar
AAA

Biotechnologia jest dziedziną nauki, która łączy w sobie zagadnienia z  przedmiotów takich jak: biochemia, mikrobiologia oraz techniki inżynierii genetycznej. Jest nauką nowoczesną, intensywnie rozwijającą się. Najdokładniejszą definicję tego terminu podaje Konwencja o różnorodnośći biologicznej ONZ; „Biotechnologia to używanie układów biologicznych, organizmów żywych lub ich składników w celu wytwarzania lub modyfikowania produktów lub procesów w określonym zastosowaniu”. Pomimo tego, że procesy biotechnologiczne obecnie są przeprowadzane na skale przemysłową, ludzie od dawna używali technik tej nauki do własnego użytku. Pierwsze produkty powstałe poprzez procesy biotechnologiczne datuje się na rok 6000 p.n.e. Wówczas za pomocą fermentacji cukrów przez drożdze produkowano piwo, wino oraz chleb. W następnej kolejności wykorzystywano bakterie kwasu mlekowego do fermentacji mlekowej w celu sporządzenia jogurtów, sera a także kiszonek np. fermentowanej soi.

Sos fermentowany z soi biotechnologia
Sos fermentowany z soi

 

Fermentacja – przykłady

Fermentacja jest podstawowym procesem biotechnologicznym i na proces ten składa się wiele etapów reakcji przeprowadzanych przez mikroorganizmy, w warunkach beztlenowych. Energia otrzymywana jest ze związ

Polecamy również:

Komentarze (0)
4 + 2 =