Fermentacja masłowa - reakcja, zastosowanie, wzór

W procesie fermentacji masłowej uczestniczą bakterie masłowe, które należą do rodzaju Clostridium. Bakterie te przeprowadzają procesy życiowe bez użycia tlenu, a ich szczególną zdolnościa jest możliwość rozkładu polisacharydów takich jak: skrobia, błonnik, dekstryny -  na związki proste.

Równanie reakcji

(glukoza) C6H12O6 + bakterie masłowe -> kwas masłowy + 2CO2+ 2H2

Kwas masłowy charakteryzuje się ostrym, nieprzyjemnym zapachem, występuje w zjełczałym maśle.

Zjełczałe masło zawiera kwas masłowy
Zjełczałe masło zawiera kwas masłowy

 

Zastosowanie fermentacji masłowej – negatywne działanie, przykłady

Fermentacja przeprowadzana przez bakterie masłowe działa na niekorzyść w przemyśle spożywczym. Bakterie te przyczyniają się do psucia mleka pasteryzowanego, konserw warzywnych i owocowych, a także powodują dekompozycje kiszonych pasz. Korzystne działanie bakterii kwasu mlekowego znajduje zastosowanie w procesie moczenia lnu i konopi, ponieważ dzięki możliwości rozkładu błonnika, powodują oddzielenie włokien przędnych od tkanki zdrewniałej.

Polecamy również:

Komentarze (0)
Wynik działania 4 + 4 =
Ostatnio komentowane
AAAA
• 2025-04-06 10:59:03
,m
• 2025-04-06 09:43:25
gg
• 2025-04-04 16:49:00
Może być
• 2025-03-27 18:35:05
siema mega fajne
• 2025-03-22 08:47:31