Na stronie używamy cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich wykorzystywanie. Szczegóły znajdziesz w Regulaminie.
ZAMKNIJ X

Fermentacja masłowa - reakcja, zastosowanie, wzór

Ostatnio komentowane
Bardzo fajne, proste wyprowadzenie wzoru.
Eto Demerzel • 2019-07-15 07:25:47
jest git
jakubas kok • 2019-07-08 10:19:33
przydałyby się jeszcze daty
j • 2019-06-27 15:49:28
wolę określenie niewierzący w boga i objawienia, lub racjonalnie myślący. jest taka p...
bergo • 2019-06-22 15:18:51
Nie no ja sie zgadzam z państwem :s
Jakiś żul • 2019-06-22 06:43:06
Autor:
Drukuj
Drukuj
Rozmiar
AAA

W procesie fermentacji masłowej uczestniczą bakterie masłowe, które należą do rodzaju Clostridium. Bakterie te przeprowadzają procesy życiowe bez użycia tlenu, a ich szczególną zdolnościa jest możliwość rozkładu polisacharydów takich jak: skrobia, błonnik, dekstryny -  na związki proste.

Równanie reakcji

(glukoza) C6H12O6 + bakterie masłowe -> kwas masłowy + 2CO2+ 2H2

Kwas masłowy charakteryzuje się ostrym, nieprzyjemnym zapachem, występuje w zjełczałym maśle.

Zjełczałe masło zawiera kwas masłowy
Zjełczałe masło zawiera kwas masłowy

 

Zastosowanie fermentacji masłowej – negatywne działanie, przykłady

Fermentacja przeprowadzana przez bakterie masłowe działa na niekorzyść w przemyśle spożywczym. Bakterie te przyczyniają się do psucia mleka pasteryzowanego, konserw warzywnych i owocowych, a także powodują dekompozycje kiszonych pasz. Korzystne działanie bakterii kwasu mlekowego znajduje zastosowanie w procesie moczenia lnu i konopi, ponieważ dzięki możliwości rozkładu błonnika, powodują oddzielenie włokien przędnych od tkanki zdrewniałej.

Polecamy również:

Komentarze (0)
2 + 2 =
echo $this->Html->script('core.min'); echo $this->Html->script('blockadblock.js'); echo $this->Html->script('fancybox/jquery.fancybox-1.3.4.min'); echo $this->Html->css('/js/fancybox/jquery.fancybox-1.3.4.min'); echo $this->Html->script('jnice/jquery.jNice', array('async' => 'async')); echo $this->Html->css('/js/jnice/jNice.min');