Fermentacja masłowa - reakcja, zastosowanie, wzór

W procesie fermentacji masłowej uczestniczą bakterie masłowe, które należą do rodzaju Clostridium. Bakterie te przeprowadzają procesy życiowe bez użycia tlenu, a ich szczególną zdolnościa jest możliwość rozkładu polisacharydów takich jak: skrobia, błonnik, dekstryny -  na związki proste.

Równanie reakcji

(glukoza) C6H12O6 + bakterie masłowe -> kwas masłowy + 2CO2+ 2H2

Kwas masłowy charakteryzuje się ostrym, nieprzyjemnym zapachem, występuje w zjełczałym maśle.

Zjełczałe masło zawiera kwas masłowy
Zjełczałe masło zawiera kwas masłowy

 

Zastosowanie fermentacji masłowej – negatywne działanie, przykłady

Fermentacja przeprowadzana przez bakterie masłowe działa na niekorzyść w przemyśle spożywczym. Bakterie te przyczyniają się do psucia mleka pasteryzowanego, konserw warzywnych i owocowych, a także powodują dekompozycje kiszonych pasz. Korzystne działanie bakterii kwasu mlekowego znajduje zastosowanie w procesie moczenia lnu i konopi, ponieważ dzięki możliwości rozkładu błonnika, powodują oddzielenie włokien przędnych od tkanki zdrewniałej.

Polecamy również:

Komentarze (0)
Wynik działania 2 + 3 =
Ostatnio komentowane
Ola jest fajną dziewczyną i lubi się bawić z dziećmi i jest w ogóle fajną kobietą....
• 2022-08-09 19:00:20
Rosja nadal jest państwem totalitarnym, a Polska sie nim staje.
• 2022-08-02 19:37:03
Ef. 6:12 [ 11 - 20]. 1Tes.2:13 ; 4: 8..... w tedy i dziś. Łuk.10: 16 .....
• 2022-08-01 16:36:20
To bardzo ciekawa historia godna uwagi każdego.
• 2022-07-12 15:12:25
@cotymowisz - dziękujemy za zwrócenie uwagi, wpis został poprawiony. Pozdrawiamy eszkol...
• 2022-07-07 11:03:54