Na stronie używamy cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich wykorzystywanie. Szczegóły znajdziesz w Regulaminie.
ZAMKNIJ X

Obszary działań biotechnologii tradycyjnej i nowoczesnej

Ostatnio komentowane
Tekst zapewne zredagowany przez historyka. Tak naprawdę nic na temat rewolucyjnych osiąg...
furiat • 2019-08-15 11:10:28
Szkoda że nie ma zdań a tak poza tym to fajna strona
Nie kumata862 • 2019-08-06 19:59:23
Świetne, że można nauczyć się pisać dobry felieton. Przydaje się ta wiedza także p...
Szymon Owedyk • 2019-08-01 04:28:01
Super wskazówki, jak pisać reportaż. Swoje rady o tym, jak reportaż i felieton piszę,...
Szymon Owedyk • 2019-07-31 20:10:19
Sorry, ale to nie jest o tańcu śmierci, tylko o "Rozmowie..." w ogóle.
Andr • 2019-07-30 10:51:02
Autor:
Drukuj
Drukuj
Rozmiar
AAA

Podział biotechnologii

Jednym z podziałów biotechnologii jest podział na biotechnologie tradycyjną oraz nowoczesną.

Biotechnologia tradycyjna

W biotechnologii tradycyjnej wykorzystywane mikrorganizmy oraz substncje, które produkują są pochodzenia naturalnego oraz naturalnie występują w przyrodzie. Dobór odbywa się poprzez selekcję sztuczną. Obszarem działań przede wszystkim jest przemysł spożywczy, oczyszczalnie ścieków, produkcja witamin np. B2 i B12.

Biotechnologia nowoczesna

Biotechnologia nowoczesna w procesach tego typu biotechnologii wykorzystuje się biokatalizatory, zmodyfikowane genetycznie komórki, które wytwarzają konkretne enzymy. Do modyfikacji genetycznych dochodzi poprzez wykorzystanie technik inżynierii genetycznej oraz biologii molekularnej. Dzięki temu możliwe jest ulepszanie procesu a w konsekwencji także produktu. Obszarem działań przede wszystkim jest ochrona zdrowia. Uzyskuje się tymi technikami rekombinowane białka, hormony np. hormon wzrostu, immunoszczepionki. Również powstają enzymy na skale przemysłową, które dodawane są do detergentów. Ponadto w rolnictwie pracuje się nad produkcją biopestycydów mających za zadanie zmniejszyć straty w uprawianych roślinach. 

Bioreaktor
Bioreaktor, w którym mikroorganizmy
produkują witaminy

Polecamy również:

  • Fermentacja masłowa - reakcja, zastosowanie, wzór

    W procesie fermentacji masłowej uczestniczą bakterie masłowe, które należą do rodzaju Clostridium. Bakterie te przeprowadzają procesy życiowe bez użycia tlenu, a ich szczególną zdolnościa jest możliwość rozkładu polisacharydów takich jak: skrobia, błonnik, dekstryny -  na związki proste. Więcej »

Komentarze (0)
1 + 2 =
echo $this->Html->script('core.min'); echo $this->Html->script('blockadblock.js'); echo $this->Html->script('fancybox/jquery.fancybox-1.3.4.min'); echo $this->Html->css('/js/fancybox/jquery.fancybox-1.3.4.min'); echo $this->Html->script('jnice/jquery.jNice', array('async' => 'async')); echo $this->Html->css('/js/jnice/jNice.min');