Podział biotechnologii
Jednym z podziałów biotechnologii jest podział na biotechnologie tradycyjną oraz nowoczesną.
Biotechnologia tradycyjna
W biotechnologii tradycyjnej wykorzystywane mikrorganizmy oraz substncje, które produkują są pochodzenia naturalnego oraz naturalnie występują w przyrodzie. Dobór odbywa się poprzez selekcję sztuczną. Obszarem działań przede wszystkim jest przemysł spożywczy, oczyszczalnie ścieków, produkcja witamin np. B2 i B12.
Biotechnologia nowoczesna
Biotechnologia nowoczesna w procesach tego typu biotechnologii wykorzystuje się biokatalizatory, zmodyfikowane genetycznie komórki, które wytwarzają konkretne enzymy. Do modyfikacji genetycznych dochodzi poprzez wykorzystanie technik inżynierii genetycznej oraz biologii molekularnej. Dzięki temu możliwe jest ulepszanie procesu a w konsekwencji także produktu. Obszarem działań przede wszystkim jest ochrona zdrowia. Uzyskuje się tymi technikami rekombinowane białka, hormony np. hormon wzrostu, immunoszczepionki. Również powstają enzymy na skale przemysłową, które dodawane są do detergentów. Ponadto w rolnictwie pracuje się nad produkcją biopestycydów mających za zadanie zmniejszyć straty w uprawianych roślinach.
Bioreaktor, w którym mikroorganizmy produkują witaminy |