• Stanowią materiał energetyczny i zapasowy (tłuszcze właściwe)
• Budują plazmolemmę i inne błony występujące w komórce (głównie fosfolipidy, w mniejszym stopniu glikolipidy i cholesterol)
• Pełnią funkcję termoizolacyjną (tkanka tłuszczowa zwierząt chroni przed nadmierną utratą ciepła)
• Biorą udział w przekazywaniu sygnałów z otoczenie do wnętrza komórki
• Są rozpuszczalnikiem witamin A, D, E, K ( tłuszcze właściwe)
• Pełnią funkcję regulacyjną (prostaglandyny, hormony sterydowe kory nadnerczy i gonad)
• Zabezpieczają rośliny przed nadmierną utratą wody (woski na powierzchni owoców i liści)
• Stanowią warstwy ochronne u zwierząt (woski na skórze, włosach, piórach)
• Biorą udział w fotosyntezie (karotenoidy)
• Są prekursorem witamin (β-karoten witaminy A, cholesterol witaminy D)
• Są składnikiem ściany komórkowej niektórych bakterii (lipopolisacharydy w ścianach bakterii Gram -)
Funkcje lipidów i ich pochodnych
Polecamy również:
-
Cholesterol - budowa i znaczenie
Cholesterol należy do lipidów. W swojej budowie zawiera steran czyli cztery pierścienie węglowe, co sprawia, że zaliczany jest również do grupy steroidów. Więcej »
-
Niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe (NNKT) w organizmie człowieka
Niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, NNKT są kwasami tłuszczowymi pochodzenia egzogennego. Oznacza to, że organizm człowieka nie może ich samodzielnie syntezować, dlatego związki te należy uzupełniać wraz z pożywieniem Więcej »
-
Wykrywanie lipidów w materiale roślinnym za pomocą barwnika Sudan III
W celu wykrycia lipidów w materiale roślinnym należy użyć barwnika Sudanu III. Barwnik ten jest rozpuszczalny w wielu rozpuszczalnikach organicznych między innymi alkoholu oraz acetonie. Jest szczególnie wykorzystywany w wybarwianiu preparatów sporządzonych z tkanek do badań pod... Więcej »
-
Wiązanie estrowe
Wiązanie estrowe występuje w lipidach. Powstaje w wyniku reakcji alkoholi z kwasami organicznymi lub nieorganicznymi, czyli w procesie estryfikacji. Produktem ubocznym tej reakcji jest woda. Dobrym przykładem występowania wiązania estrowego jest reakcja glicerolu z kwasem tłuszczowym. Wiązanie estrowe powstaje... Więcej »