Na stronie używamy cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich wykorzystywanie. Szczegóły znajdziesz w Regulaminie.
ZAMKNIJ X

Lipidy

Ostatnio komentowane
W roku 1944 został utworzony Rząd Tymczasowy Rzeczypospolitej Polskiej,a nie jakiś komu...
Nie kłam w historii • 2019-03-20 22:24:14
Bardziej szczegółowe opracowanie jest na takiej stronie streszczoteka. pl Jak ktoś potr...
Aadusia • 2019-03-20 21:41:02
fajen
yyymmm • 2019-03-20 09:23:31
:)
Ola a • 2019-03-19 19:53:22
XD
ziut • 2019-03-19 18:02:14
Autor:
Drukuj
Drukuj
Rozmiar
AAA

Lipidy (tłuszczowce) zbudowane są głównie z węgla, tlenu i wodoru. Są to związki organiczne nierozpuszczalne w wodzie, a rozpuszczalne w rozpuszczalnikach organicznych (m.in. w alkoholach, chloroformie i eterze).

Klasyfikacja lipidów:

1. Lipidy proste
• Tłuszcze właściwe
• Woski

2. Lipidy złożone
• Fosfolipidy
• Glikolipidy

3. Lipidy izoprenoidowe
• Steroidy (cholesterol, hormony płciowe)
• Karotenoidy (karoten, ksantofil)

Tłuszcze proste powstają po połączeniu alkoholu z kwasami tłuszczowymi.

Tłuszcze właściwe są estrami wyższych kwasów tłuszczowych i glicerolu. Możemy podzielić je na :

tłuszcze zwierzęce, które zazwyczaj mają konsystencję stałą (są estrami nasyconych kwasów tłuszczowych)

 Masło jest tłuszczem zwierzęcym
 Masło jest tłuszczem zwierzęcym

tłuszcze roślinne, które mają konsystencję ciekłą (są estrami nienasyconych kwasów tłuszczowych)


Oliwa
Oliwa jets tłusczem roślinnym/
Lemone (30.03.2006)/
commons.wikimedia.org

Woski są estrami wyższych kwasów tłuszczowych i długołańcuchowych alkoholi jednowodorotlenowych. Woski pokrywają włosy, pióra i skórę zwierząt oraz liście i owoce roślin.

Tłuszcze złożone powstają po połączeniu alkoholu z kwasami tłuszczowymi i z innymi związkami chemicznymi.

Fosfolipidy zawierające w swoim składzie resztę fosforanową budują błony komórkowe. Cząsteczka fospolipidu ma hydrofilowo-hydrofobowy charakter, dlatego w cząsteczkach wody łączy się w struktury przypominające micele, zwane dwuwarstwą lipidową.

Samoorganizacja fosfolipidów
 Samoorganizacja fosfolipidów:
sferyczne liposomy, micele i dwuwarstwa lipidowa

 

Glikolipidy zawierające w swoim składzie składnik cukrowy.

Polecamy również:

  • Funkcje lipidów i ich pochodnych

    • Stanowią materiał energetyczny i zapasowy (tłuszcze właściwe)• Budują plazmolemmę i inne błony występujące w komórce (głównie fosfolipidy, w mniejszym stopniu glikolipidy i cholesterol) Więcej »

  • Cholesterol - budowa i znaczenie

    Cholesterol należy do lipidów. W swojej budowie zawiera steran czyli cztery pierścienie węglowe, co sprawia, że zaliczany jest również do grupy steroidów. Więcej »

  • Niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe (NNKT) w organizmie człowieka

    Niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, NNKT są kwasami tłuszczowymi pochodzenia egzogennego. Oznacza to, że organizm człowieka nie może ich samodzielnie syntezować, dlatego związki te należy uzupełniać wraz z pożywieniem Więcej »

  • Wykrywanie lipidów w materiale roślinnym za pomocą barwnika Sudan III

    W celu wykrycia lipidów w materiale roślinnym należy użyć barwnika Sudanu III.  Barwnik ten jest rozpuszczalny w wielu rozpuszczalnikach organicznych między innymi alkoholu oraz acetonie. Jest szczególnie wykorzystywany w wybarwianiu preparatów sporządzonych z tkanek do badań pod... Więcej »

  • Wiązanie estrowe

    Wiązanie estrowe występuje w lipidach. Powstaje w wyniku reakcji alkoholi z kwasami organicznymi lub nieorganicznymi, czyli w procesie estryfikacji. Produktem ubocznym tej reakcji jest woda. Dobrym przykładem występowania wiązania estrowego jest reakcja glicerolu z kwasem tłuszczowym. Wiązanie estrowe powstaje... Więcej »

Komentarze (0)
5 + 1 =