Uprość wyrażenie

-[-(a-b)-b]+(-a)-(-a+b)

Szkoła Podstawowa Matematyka

Odpowiedź eSzkola.pl

Avatar
Weronika Ekspert eSzkola.pl
24.04.2023 09:49

Przy upraszczaniu takich wyrażeń, bardzo ważna jest uważność na znaki: jeżeli przed nawiasem znajduje się znak "-", to należy pamiętać, iż opuszczając taki nawias, znaki zmieniają się na przeciwne.

-[-(a-b)-b]+(-a)-(-a+b) = -[-a+b-b]-a+a-b=-[-a]-b=a-b

Dzięki! 0
Znasz odpowiedź na to pytanie?
Wynik działania 4 + 3 =
Wszystkie odpowiedzi (0)

Rozwiąż również:

  • Wiedza