Działania na liczbach całkowitych

Oblicz, pamiętając o kolejności wykonywania działań:

a) 5 \cdot (-2) + 7 - (-2)

b) -(-1) - 1 + (-3) \cdot 2

c) -(-2) \cdot 1 + 3 \cdot (-2) - 2 \cdot (-2)

Szkoła Podstawowa Matematyka

Odpowiedź eSzkola.pl

Weronika Ekspert eSzkola.pl
15.10.2020 15:06

 

Rozwiążemy to zadanie pamiętając o kolejności działań oraz o tym, w jaki sposób zmienia się znak działania:

a) Rozpoczynamy od wykonania mnożenia, pamiąetając o zasadzie: 

    + \hspace{0.2cm} \cdot \hspace{0.2cm} - \hspace{0.2cm} = \hspace{0.2cm} -

    - \hspace{0.2cm} \cdot \hspace{0.2cm} + \hspace{0.2cm} = \hspace{0.2cm} -

    + \hspace{0.2cm} \cdot \hspace{0.2cm} + \hspace{0.2cm} = \hspace{0.2cm} +

    - \hspace{0.2cm} \cdot \hspace{0.2cm} - \hspace{0.2cm} = \hspace{0.2cm} +

5 \cdot (-2) + 7 -(-2) =  -10 + 7 + 2 = -3 + 2 = -1 

Podobnie postępujemy w kolejnych przykładach:

b) -(-1) - 1 + (-3) \cdot 2 = 1 - 1 - 6 = -6 

c) -(-2) \cdot 1 + 3 \cdot (-2) - 2 \cdot (-2) = 2 \cdot 1 - 6 - (-4) = 2 - 6 + 4 = -4 + 4 = 0

Dzięki! 1
Znasz odpowiedź na to pytanie?
Wynik działania 1 + 5 =
Wszystkie odpowiedzi (1)
Oliwia_Vanessa123
2020-12-07 12:33:18
a) 5 *(-2) + 7 -(-2) = -10 + 7 + 2 = -3 + 2 = -1 b) -(-1) - 1 + (-3)* 2 = 1 - 1 - 6 = -6 c) -(-2)* 1 + 3 *(-2) - 2 *(-2) = 2 * 1 - 6 - (-4) = 2 - 6 + 4 = -4 + 4 = 0 *-->znak mnożenia
Dzięki! 0
Odpowiedz

Rozwiąż również: