Zapisywanie wyrażeń algebraicznych

Iloraz liczb 12 \frac{1}{2} i - 5 \frac{2}{3}  pomnóż przez sumę liczb - 0,6 i 3 .

Szkoła Podstawowa Matematyka

Odpowiedź eSzkola.pl

Weronika Ekspert eSzkola.pl
16.10.2020 16:57

Wykonajmy wszystkie działania po kolei. Zacznijmy od pierwszej cześci zdania, w której mamy obliczyć iloraz dwóch liczb, iloraz czyli dzielenie, a zatem:

12 \frac{1}{2} \hspace{0.2cm} : \hspace{0.2cm} (-5 \frac{2}{3}) = \frac{25}{2} \hspace{0.2cm} : \hspace{0.2cm} (-\frac{17}{3}) = \frac{25}{2} \hspace{0.2cm} \cdot \hspace{0.2cm} (-\frac{3}{17}) = - \frac{75}{34}

Następnie mamy nasz wynik przemnożyć przez sumę kolejnych dwóch liczb, wykonajmy najpierw dodawanie:

-0,6 + 3 = 2,4

Ostatecznie możemy pomnożyć nasze dwie otrzymane liczby:

2,4 \hspace{0.2cm} \cdot (-\frac{75}{34}) = 2 \frac{4}{10} \hspace{0.2cm} \cdot \hspace{0.2cm} (-\frac{75}{34}) = \frac{24}{10} \hspace{0.2cm} \cdot \hspace{0.2cm} (-\frac{75}{34}) = \frac{12}{2} \hspace{0.2cm} \cdot \hspace{0.2cm} (-\frac{15}{17}) = - \frac{180}{34} = - \frac{90}{17} = - 5 \frac{5}{17}

Dzięki! 0
Znasz odpowiedź na to pytanie?
Wynik działania 5 + 1 =
Wszystkie odpowiedzi (0)

Rozwiąż również: