Niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, NNKT są kwasami tłuszczowymi pochodzenia egzogennego. Oznacza to, że organizm człowieka nie może ich samodzielnie syntezować, dlatego związki te należy uzupełniać wraz z pożywieniem.
Podział nienasyconych kwasów tłuszczowych
Określenie nienasycone kwasy tłuszczowe oznacza, że w budowie cząsteczki zawarte jest wiązanie podwójne. Jeżeli w cząsteczce występuje jedno wiązanie podówójne, wówczas jest to jednonienasycony kwas tłuszczowy lub w przypadku dwóch i więcej wiązań podwójnych – wielonienasycony kwas tłuszczowy.
Niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe – źródła
• Linolowy; olej słonecznikowy, rzepakowy, kukurydziany
• Linolenowy; olej lniany, olej z orzechów włoskich
• Arachidowy; mięso oraz produkty pochodzenia zwierzęcego
Biologiczne funkcje NNKT
Wchodzą w skład fosfolipidów, budujących błony biologiczne, dzięki czemu utrzymują prawidłową strukturę błony. Obniżają poziom lipoprotein o niskiej gęstości (LDL), dzięki czemu zmniejszają ryzyko zachorowań na choroby układu krążenia. Pomagają zachować prawidłową kondycję skóry poprzez łagodzenie zaczerwienień i objawów trądziku. Są niezbędne w prawidłowym rozwoju płodu w czasie ciąży.
Skutki niedoborów NNKT
Zbyt mała ilość NNKT w diecie może doprowadzić do nieprawidłowości w funkcjonowaniu organizmu. Najczęstsze skutki niedoborów to:
• nagromadzenie cholesterolu, w konsekwencji prowadzi do miażdżycy
• choroby skóry
• zwiększona utrata wody z organizmu
• podczas ciąży może dojść do nieprawidłowego rozwoju płodu