Na stronie używamy cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich wykorzystywanie. Szczegóły znajdziesz w Regulaminie.
ZAMKNIJ X

Cukry proste – wzory, podział, przykłady, właściwości, zastosowanie

Ostatnio komentowane
moja nauczycielka jest lepsza
toy • 2019-02-21 17:51:28
Słabo :/
K. • 2019-02-21 17:51:22
h
h • 2019-02-21 13:38:45
fajne
[po0[-o=-o=- • 2019-02-20 16:47:59
rebiks
eeee • 2019-02-19 17:50:19
Autor:
Drukuj
Drukuj
Rozmiar
AAA

Cukry proste - wzory, przykłady

Monosacharydy to cukry, które nie mogą być przekształcone na drodze hydrolizy w mniejsze cząsteczki.  Najbardziej powszechnymi cukrami prostymi są glukoza i fruktoza (należące do heksoz-6 węgli) oraz pentozy (5 węgli) takie jak ryboza. 

Glukoza i jej formacykliczna

 Cukry proste glukoza

Fruktoza i jej forma cykliczna:

Cukry proste fruktoza

Ryboza i jej forma cykliczna:

Cukry proste ryboza

Aldopentozy mają 8 możliwych stereo izomerów, 4 pary enencjomerów D i L: rybozy, arabinozy ksylozy i liksozy. Wszystkie (poza liksozą) są powszechne w przyrodzie. Najwazniejsze ryboza buduje RNA i DNA (jako deoksyryboza) L- arabinoza znajduje się w roślinach a D-ksyloza występuje w drewnie.

Cukry proste

Cukry proste

Aldoheksozy maja 4 centra stereogeniczne 16 stereoizomerów czli 8 par enancjomerów D i L: alloza, altroza, glukoza, mannoza, guloza, idoza, galaktoza, taloza. Szeroko rozpowszechnione w przyrodzie to oczywiście glukoza (tworząca min. skrobię czy celulozę) oraz galaktoza (pektyny owoców).

Cukry proste

Cukry proste - podział

Z chemicznego punktu widzenia cukier jest to aldehyd lub keton polihydroksylowy. Z tego wynika podział cukrów ze wzgledu na ich budowe:

ketozy ( zawierają grupe ketonowa, nie utleniają się)

aldozy ( zawierają grupę

Polecamy również:

Komentarze (0)
2 + 4 =