Na stronie używamy cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich wykorzystywanie. Szczegóły znajdziesz w Regulaminie.
ZAMKNIJ X

Cukry proste – wzory, podział, przykłady, właściwości, zastosowanie

Ostatnio komentowane
Trochę mało, ale zawsze coś...
Anonim • 2018-12-16 18:20:11
słabe
walo • 2018-12-16 18:08:38
wygląd bohaterów
oliwia • 2018-12-15 14:41:11
kijowe nie pozdrawiam
dzidek • 2018-12-13 12:10:56
Dobre
aewstg • 2018-12-13 07:30:27
Autor:
Drukuj
Drukuj
Rozmiar
AAA

Cukry proste - wzory, przykłady

Monosacharydy to cukry, które nie mogą być przekształcone na drodze hydrolizy w mniejsze cząsteczki.  Najbardziej powszechnymi cukrami prostymi są glukoza i fruktoza (należące do heksoz-6 węgli) oraz pentozy (5 węgli) takie jak ryboza. 

Glukoza i jej formacykliczna

 Cukry proste glukoza

Fruktoza i jej forma cykliczna:

Cukry proste fruktoza

Ryboza i jej forma cykliczna:

Cukry proste ryboza

Aldopentozy mają 8 możliwych stereo izomerów, 4 pary enencjomerów D i L: rybozy, arabinozy ksylozy i liksozy. Wszystkie (poza liksozą) są powszechne w przyrodzie. Najwazniejsze ryboza buduje RNA i DNA (jako deoksyryboza) L- arabinoza znajduje się w roślinach a D-ksyloza występuje w drewnie.

Cukry proste

Cukry proste

Aldoheksozy maja 4 centra stereogeniczne 16 stereoizomerów czli 8 par enancjomerów D i L: alloza, altroza, glukoza, mannoza, guloza, idoza, galaktoza, taloza. Szeroko rozpowszechnione w przyrodzie to oczywiście glukoza (tworząca min. skrobię czy celulozę) oraz galaktoza (pektyny owoców).

Cukry proste

Cukry proste - podział

Z chemicznego punktu widzenia cukier jest to aldehyd lub keton polihydroksylowy. Z tego wynika podział cukrów ze wzgledu na ich budowe:

ketozy ( zawierają grupe ketonowa, nie utleniają się)

aldozy ( zawierają grupę

Polecamy również:

Komentarze (0)
2 + 5 =