Jaki reakcjom ulegają węglowodany?

Węglowodany są ketozami lub aldozami zawierającymi grupy hydroksylowe. Cukry proste jak glukoza czy fruktoza wykazują właściwości redukujące (tak samo jak aldehydy i ketony) i dają pozytywny wynik prób Tollensa i Trommera:

Fruktoza pomimo bycia ketozą podlega tym reakcjom, ponieważ ulega procesowi epimeryzacji w środowisku zasadowym i przekształca się w aldozy – glukozę lub mannozę.

Glukoza odbarwia również wodę bromową:

Powyższą reakcją można odróżnić glukozę od fruktozy – środowisko tej reakcji jest za słabo zasadowe, żeby fruktoza mogła izomeryzować do formy aldolowej i odbarwić wodę bromową. Glukozę można utlenić również silnym utleniaczem jak HNO3 do kwasu glukarowego, który posiada dwie reszty karboksylowe:

Grupy karbonylowe (aldehydową i ketonową) monosacharydów można również zredukować do grup hydroksylowych. Glukoza przechodzi w jej wyniku w sorbitol a fruktoza w sorbitol lub mannitol:

Wzór strukturalny sorbitolu

Istnieje kilka sposobów na rozłożenie cukrów. Najprostszą metodą jest spalanie, podczas którego powstaje dwutlenek węgla i woda:

Glukozę można rozłożyć również w warunkach beztlenowych na drodze fermentacji np. alkoholowej:

Cukry proste reagują również alkoholami, aminami lub innymi związkami organicznymi, dając glikozydy (związki podstawione grupą cukrową):

 

Wzór strukturalny salicyliny

Polecamy również:

Komentarze (0)
Wynik działania 2 + 2 =
Ostatnio komentowane
Xd
Naddjdhhjw • 2021-01-25 17:09:26
w szkole sprawiedliwość powinna być
e-nauka • 2021-01-25 15:05:17
:(
???? • 2021-01-25 14:07:57
?
? • 2021-01-25 12:36:22
exstra pomogło mi w pracy z historii!
kokoszka124 • 2021-01-25 12:19:04