Jaki reakcjom ulegają węglowodany?

Węglowodany są ketozami lub aldozami zawierającymi grupy hydroksylowe. Cukry proste jak glukoza czy fruktoza wykazują właściwości redukujące (tak samo jak aldehydy i ketony) i dają pozytywny wynik prób Tollensa i Trommera:

Fruktoza pomimo bycia ketozą podlega tym reakcjom, ponieważ ulega procesowi epimeryzacji w środowisku zasadowym i przekształca się w aldozy – glukozę lub mannozę.

Glukoza odbarwia również wodę bromową:

Powyższą reakcją można odróżnić glukozę od fruktozy – środowisko tej reakcji jest za słabo zasadowe, żeby fruktoza mogła izomeryzować do formy aldolowej i odbarwić wodę bromową. Glukozę można utlenić również silnym utleniaczem jak HNO3 do kwasu glukarowego, który posiada dwie reszty karboksylowe:

Grupy karbonylowe (aldehydową i ketonową) monosacharydów można również zredukować do grup hydroksylowych. Glukoza przechodzi w jej wyniku w sorbitol a fruktoza w sorbitol lub mannitol:

Wzór strukturalny sorbitolu

Istnieje kilka sposobów na rozłożenie cukrów. Najprostszą metodą jest spalanie, podczas którego powstaje dwutlenek węgla i woda:

Glukozę można rozłożyć również w warunkach beztlenowych na drodze fermentacji np. alkoholowej:

Cukry proste reagują również alkoholami, aminami lub innymi związkami organicznymi, dając glikozydy (związki podstawione grupą cukrową):

 

Wzór strukturalny salicyliny

Polecamy również:

Komentarze (0)
Wynik działania 1 + 5 =
Ostatnio komentowane
młody wolaaaaaaaaaaa
• 2023-05-30 19:51:05
cguj
• 2023-05-30 19:16:31
fxhbn
• 2023-05-30 14:57:44
Nic
• 2023-05-30 14:48:17
fajne
• 2023-05-30 14:32:19