Jaki reakcjom ulegają węglowodany?

Węglowodany są ketozami lub aldozami zawierającymi grupy hydroksylowe. Cukry proste jak glukoza czy fruktoza wykazują właściwości redukujące (tak samo jak aldehydy i ketony) i dają pozytywny wynik prób Tollensa i Trommera:

Fruktoza pomimo bycia ketozą podlega tym reakcjom, ponieważ ulega procesowi epimeryzacji w środowisku zasadowym i przekształca się w aldozy – glukozę lub mannozę.

Glukoza odbarwia również wodę bromową:

Powyższą reakcją można odróżnić glukozę od fruktozy – środowisko tej reakcji jest za słabo zasadowe, żeby fruktoza mogła izomeryzować do formy aldolowej i odbarwić wodę bromową. Glukozę można utlenić również silnym utleniaczem jak HNO3 do kwasu glukarowego, który posiada dwie reszty karboksylowe:

Grupy karbonylowe (aldehydową i ketonową) monosacharydów można również zredukować do grup hydroksylowych. Glukoza przechodzi w jej wyniku w sorbitol a fruktoza w sorbitol lub mannitol:

Wzór strukturalny sorbitolu

Istnieje kilka sposobów na rozłożenie cukrów. Najprostszą metodą jest spalanie, podczas którego powstaje dwutlenek węgla i woda:

Glukozę można rozłożyć również w warunkach beztlenowych na drodze fermentacji np. alkoholowej:

Cukry proste reagują również alkoholami, aminami lub innymi związkami organicznymi, dając glikozydy (związki podstawione grupą cukrową):

 

Wzór strukturalny salicyliny

Polecamy również:

Komentarze (0)
Wynik działania 3 + 5 =
Ostatnio komentowane
• 2025-03-08 02:40:40
cycki lubie
• 2025-03-05 14:35:07
bardzo to działanie łatwe
• 2025-03-03 13:00:02
Jest nad czym myśleć. PEŁEN POZYTYW.
• 2025-03-02 12:32:53
pozdro mika
• 2025-02-24 20:08:01