Na stronie używamy cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich wykorzystywanie. Szczegóły znajdziesz w Regulaminie.
ZAMKNIJ X

Węglowodany - cukry – wzory, nazewnictwo, właściwości, zastosowanie

Ostatnio komentowane
mdmasmdamsamsdamsd P::;;
rak123 • 2019-09-21 14:10:22
gf
rak123 • 2019-09-21 14:09:30
super
nicki-dziki22 • 2019-09-21 12:39:29
Elo mordo
XD • 2019-09-20 06:19:38
zgadzam się Lujiki ehh na tyvh stronach to potrafią bzdury pisać
SUZUKI motorsss • 2019-09-20 16:37:42
Autor:
Drukuj
Drukuj
Rozmiar
AAA

Węglowodany - wystepowanie, właściwości, zastosowanie

Słowo węglowodan  wywodzi się od nazwy glukozy. Jako pierwszą z cukrów otrzymano w czystej postaci właśnie glukozę o wzorze C_6H_{12}O_6 Węglowodany cukry i uważano ją za hydrat węgla: węglo-wodan.  Jakkolwiek teoria taka szybko upadła to nazwa pozostała i do dziś określamy nią szeroką grupę polihydroksylowanych aldehydów i ketonów, zwanych potocznie cukrami.

Węglowodany występują w roślinach jadalnych (cukier, skrobia) w drewnie, papierze (celuloza) w komórkach w DNA oraz jako część błon w komórkach. Istnieją także leki o budowie węglowodanów. Węglowodany to podstawowe źródło energii w procesach życiowych. Glukoza jest  wytwarzana w procesie fotosyntezy przez rośliny, dlatego jest najważniejszym cukrem prostym. Szacuje się że około 50% suchej biomasy na ziemi wszystkich zwierząt i roślin stanowią polimery glukozy.

Węglowodany proste i złożone - podział, wzory

Podział węglowodanów:

Monosacharydy - cukry (węglowodany) proste, nie da się ich przekształcić na drodze hydrolizy w mniejsze cząsteczki np. glukoza, fruktoza

Węglowodany cukry proste

Monosacharydy ze względu na budowę chemiczną dzielimy także na aldozy i ketozy. Glukoza ponieważ zawiera grupę aldehydową należy do aldoz,

Polecamy również:

Komentarze (0)
4 + 3 =