Na stronie używamy cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich wykorzystywanie. Szczegóły znajdziesz w Regulaminie.
ZAMKNIJ X

Aminokwasy, peptydy, białka

Ostatnio komentowane
Według mnie bardzo przydatne dzięki temu tekstowi mniej więcej zrozumiałam jak dział...
Emilia • 2018-07-26 20:05:25
@Hasher To zależy już od tłumacza przekładu(Pisma zostały napisane w kilku językach ...
Hgfhfg • 2018-07-09 11:34:37
ok
andrzej duda • 2018-06-14 10:31:18
Super na spr.
Evogy • 2018-06-07 17:45:08
mega
Zuza • 2018-06-06 17:25:41
Autor:
Drukuj
Drukuj
Rozmiar
AAA

Aminokwasy

Do aminokwasów zaliczamy związki organiczne zawierające w swej budowie jednocześnie dwie konretne grupy funkcyjne - grupę aminową oraz grupę karboksylową. Aminokwasy mogą zawierać również dodatkowe grupy funkcyjne, które mogą silnie wpływajć na jego właściwości fizykochemiczne. Obecnośc dodatkowych grup fynkcyjnych pozwala usystematyować aminokwasy w kilka różnych grup w zależności od przyjetego kryterium.
Z uwagi na znaczenie biologiczne największą uwagę skupia się na L-α-aminokwasach, które są kluczowe do istnienia i funkcjonowania oranizmów żywych jednakże z chemicznego punktu widzenia wykazują zbliżone właściwośći fizykochemiczne.

Aminokwasy z biegiem czasu ulegają racemizacji dlatego znając czasy połowiczne jesteśmy wstanie określić wiek próbki podobnie jak w przypadku oznaczeń z wykorzystaniem izotopu węgla C-14.

 

Peptydy

Zgodnie z definicją IUPAC nazywamy związki otrzymane przez utworzenie wiązania kowalencyjnego między grupą aminową jednego aminokwasu a grupą karboksylową kolejnego aminokwasu w reakcji polikondensacji. Peptyd możemy scharakteryzować podając jego skład aminokwasowy bądź sekwencję aminokwasową. Posługując się składem aminokwasowym zawsze odowołujemy

Polecamy również:

Komentarze (0)
3 + 4 =