Na stronie używamy cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich wykorzystywanie. Szczegóły znajdziesz w Regulaminie.
ZAMKNIJ X

Aminokwasy, peptydy, białka

Ostatnio komentowane
Spoko
AAAAAAA++++ • 2019-03-23 12:35:26
[
iuj • 2019-03-23 09:35:17
KOCHAM CZUXXA
MAciek 2012 • 2019-03-22 15:45:59
wef
qwerty • 2019-03-22 14:25:32
fajny pomugl n o oki
tupik • 2019-03-21 16:33:52
Autor:
Drukuj
Drukuj
Rozmiar
AAA

Aminokwasy

Do aminokwasów zaliczamy związki organiczne zawierające w swej budowie jednocześnie dwie konretne grupy funkcyjne - grupę aminową oraz grupę karboksylową. Aminokwasy mogą zawierać również dodatkowe grupy funkcyjne, które mogą silnie wpływać na jego właściwości fizykochemiczne. Obecnośc dodatkowych grup funkcyjnych pozwala usystematyować aminokwasy w kilka różnych grup w zależności od przyjetego kryterium.
Z uwagi na znaczenie biologiczne największą uwagę skupia się na L-α-aminokwasach, które są kluczowe do istnienia i funkcjonowania oranizmów żywych, jednakże z chemicznego punktu widzenia wykazują zbliżone właściwośći fizykochemiczne.

Aminokwasy z biegiem czasu ulegają racemizacji, dlatego znając czasy połowiczne jesteśmy wstanie określić wiek próbki, podobnie jak w przypadku oznaczeń z wykorzystaniem izotopu węgla C-14.

 

Peptydy

Zgodnie z definicją IUPAC nazywamy związki otrzymane przez utworzenie wiązania kowalencyjnego między grupą aminową jednego aminokwasu a grupą karboksylową kolejnego aminokwasu w reakcji polikondensacji. Peptyd możemy scharakteryzować podając jego skład aminokwasowy bądź sekwencję aminokwasową. Posługując się składem aminokwasowym zawsze odowołujemy

Polecamy również:

Komentarze (0)
4 + 1 =