Na stronie używamy cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich wykorzystywanie. Szczegóły znajdziesz w Regulaminie.
ZAMKNIJ X

Peptydy – wzór, właściwości, otrzymywanie, zastosowanie

Ostatnio komentowane
No!I don't want that!
GiveMeTheBread • 2019-02-16 18:50:08
Gdyby nie prawa socjalne i ekonomiczne korporacje by robiły to co by chciały.
Posthumous Play • 2019-02-16 16:11:14
Not rozumiem... im anderstend
Typowy Anglik • 2019-02-16 14:01:27
zapraszam na youtube kanał szkodziu
miłosz szkolny • 2019-02-16 11:37:52
"...Oprócz tego wprowadził on instytucjonalne mechanizmy związane z prowadzeniem polity...
Pozdro z fartem • 2019-02-16 04:19:45
Autor:
Drukuj
Drukuj
Rozmiar
AAA

Peptydy - wzór, właściwości

Peptydy to amidy, które powstają w wyniku kondensacji dwóch cząsteczek aminokwasów. Wiązanie amidowe w tych związkach nazywane jest wiązaniem peptydowym. 

W zaprezentowanym powyżej dipeptydzie warto zwrócić uwagę, że dwa końce peptydu różnią się od siebie. Koniec z lewej strony struktury peptydu ma wolną, grupę aminową i jest zwany końcem N (jest to aminokwas N-terminalny) , podczas gdy koniec z prawej strony jest zwany końcem C (amniokwas C-terminalny). Zapis ten jest zgodny z przyjętą konwencją i powszechnie stosowany. Sekwencja aminokwasowa białka zawsze jest zapisywana od N końca - ostatni aminokwas w sekwencji posiada natomiast wolą - reaktywną grupę karboksylową.

Aby stowrzyć poprawną nazwę peptydu do nazw aminokwasów, których grupy karboksylowe uczestniczą w tworzeniu wiązania peptydowego dodaje się końcówkę -ylo, natomiast nazwa aminokwasu na C-końcu pozostaje nie zmieniona. Poniżej schematycznie przedstawiono strukturę dwóch aminokwasów odpowiednio alanylo-cystylo-fenyloalanina lub fenyloalanylocystylo-alanina 

Peptydy - wzór, właściwości

Co zaskakujące w procesie biosyntezy białek nigdy nie mamy do czynienia z rozgałęzieniem w łańcuchu białkowym - otrzymane peptydy lub

Polecamy również:

Komentarze (0)
1 + 5 =