Na stronie używamy cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich wykorzystywanie. Szczegóły znajdziesz w Regulaminie.
ZAMKNIJ X

Reakcje aminokwasów

Ostatnio komentowane
przydało się na wos
lollll • 2019-04-25 06:37:26
kjygj
jfghjnf • 2019-04-24 21:09:05
hahaha
nati8991 • 2019-04-24 09:07:34
Widać że gimbus
Gimbus • 2019-04-24 06:36:17
LOL LOL
lol • 2019-04-23 16:37:49
Autor:
Drukuj
Drukuj
Rozmiar
AAA

Reaktywność aminokwasów wynika z obecności grup funkcyjnych w strukturze związku. Aminokwasy wykazują szereg współnych właściwości chemicznych wynikających z obecności grupy aminopwej i grupy karboksylowej w strukturze każdego z nich.  Jako kwasy organiczne ulegają reakcjom charakterystycznym dla tych związków w szczególności:

-ulegają estryfikacji w reakcjach z alkoholami

-tworzą amidy w reakcjach z aminami 

Jako związki z grupą aminową mogą reagować z kwasami organicznymi tworząc amidu. Pod działaniem kwasu azotowego(III) α-aminokwasy ulegają dezaminacji wydzialając azot cząsteczkowy. Jest to jedna z pierwszych reakcji służąca wykryciu α-aminokwasów. Dużo efektywniejsza jest reakcja z ninhydryną powodująca zmianę barwy roztowru na purpurowo-niebieską.

Pośród istotnych reakcji grup bocznych należy wymienić:

-estryfikację grupy hydroksylowej w serynie

-utlenienie grup tiolowych prowadzące do formowania mostków disiarczkowych 

-nitrowaniu tyrozyny - reakcja ksantoproteinowa

Polecamy również:

Komentarze (0)
4 + 5 =