Reakcje aminokwasów

Reaktywność aminokwasów wynika z obecności grup funkcyjnych w strukturze związku. Aminokwasy wykazują szereg współnych właściwości chemicznych wynikających z obecności grupy aminopwej i grupy karboksylowej w strukturze każdego z nich.  Jako kwasy organiczne ulegają reakcjom charakterystycznym dla tych związków w szczególności:

-ulegają estryfikacji w reakcjach z alkoholami

-tworzą amidy w reakcjach z aminami 

Jako związki z grupą aminową mogą reagować z kwasami organicznymi tworząc amidu. Pod działaniem kwasu azotowego(III) α-aminokwasy ulegają dezaminacji wydzialając azot cząsteczkowy. Jest to jedna z pierwszych reakcji służąca wykryciu α-aminokwasów. Dużo efektywniejsza jest reakcja z ninhydryną powodująca zmianę barwy roztowru na purpurowo-niebieską.

Pośród istotnych reakcji grup bocznych należy wymienić:

-estryfikację grupy hydroksylowej w serynie

-utlenienie grup tiolowych prowadzące do formowania mostków disiarczkowych 

-nitrowaniu tyrozyny - reakcja ksantoproteinowa

Polecamy również:

Komentarze (0)
Wynik działania 1 + 1 =
Ostatnio komentowane
Brakowało mi rozwinięcia „przyjaciele momo” w bohaterach, ale tak to super.
anonim • 2025-06-16 20:16:00
spoko dostałem 5
anonim • 2025-06-16 18:47:01
slabe nic prawie nie ma
anonim • 2025-06-12 19:20:21
fajnie streszcnone bardzo pomocne
anonim • 2025-06-11 15:52:32
fajny
anonim • 2025-06-09 17:45:57