Na stronie używamy cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich wykorzystywanie. Szczegóły znajdziesz w Regulaminie.
ZAMKNIJ X

Reakcje aminokwasów

Ostatnio komentowane
false
h4h4 • 2019-02-22 17:29:50
Bardzo mi pomogło.
anonim • 2019-02-22 15:25:42
Księdzu lidliwski, nie masz uprawnień!!! Asia niestety nadal jesteś skazana na Igorka!...
ksiądz • 2019-02-22 18:10:43
moja nauczycielka jest lepsza
toy • 2019-02-21 17:51:28
Słabo :/
K. • 2019-02-21 17:51:22
Autor:
Drukuj
Drukuj
Rozmiar
AAA

Reaktywność aminokwasów wynika z obecności grup funkcyjnych w strukturze związku. Aminokwasy wykazują szereg współnych właściwości chemicznych wynikających z obecności grupy aminopwej i grupy karboksylowej w strukturze każdego z nich.  Jako kwasy organiczne ulegają reakcjom charakterystycznym dla tych związków w szczególności:

-ulegają estryfikacji w reakcjach z alkoholami

-tworzą amidy w reakcjach z aminami 

Jako związki z grupą aminową mogą reagować z kwasami organicznymi tworząc amidu. Pod działaniem kwasu azotowego(III) α-aminokwasy ulegają dezaminacji wydzialając azot cząsteczkowy. Jest to jedna z pierwszych reakcji służąca wykryciu α-aminokwasów. Dużo efektywniejsza jest reakcja z ninhydryną powodująca zmianę barwy roztowru na purpurowo-niebieską.

Pośród istotnych reakcji grup bocznych należy wymienić:

-estryfikację grupy hydroksylowej w serynie

-utlenienie grup tiolowych prowadzące do formowania mostków disiarczkowych 

-nitrowaniu tyrozyny - reakcja ksantoproteinowa

Polecamy również:

Komentarze (0)
2 + 3 =