Reakcje aminokwasów

Reaktywność aminokwasów wynika z obecności grup funkcyjnych w strukturze związku. Aminokwasy wykazują szereg współnych właściwości chemicznych wynikających z obecności grupy aminopwej i grupy karboksylowej w strukturze każdego z nich.  Jako kwasy organiczne ulegają reakcjom charakterystycznym dla tych związków w szczególności:

-ulegają estryfikacji w reakcjach z alkoholami

-tworzą amidy w reakcjach z aminami 

Jako związki z grupą aminową mogą reagować z kwasami organicznymi tworząc amidu. Pod działaniem kwasu azotowego(III) α-aminokwasy ulegają dezaminacji wydzialając azot cząsteczkowy. Jest to jedna z pierwszych reakcji służąca wykryciu α-aminokwasów. Dużo efektywniejsza jest reakcja z ninhydryną powodująca zmianę barwy roztowru na purpurowo-niebieską.

Pośród istotnych reakcji grup bocznych należy wymienić:

-estryfikację grupy hydroksylowej w serynie

-utlenienie grup tiolowych prowadzące do formowania mostków disiarczkowych 

-nitrowaniu tyrozyny - reakcja ksantoproteinowa

Polecamy również:

Komentarze (0)
Wynik działania 5 + 4 =
Ostatnio komentowane
Ani słowa o czworościanie którego krawędzie, powierzchnie i objętość - są wyrażon...
• 2024-03-04 21:58:56
takie łątwe
• 2024-03-04 15:46:48
"Mianem libertarianizmu zwykło się nazywać najbardziej radykalny nurt liberalizmu." No...
• 2024-03-01 10:11:23
Super i MEGA pomocne!
• 2024-02-28 10:18:34
joł joł jowisz najwiekszy olbrzym gazowy 5 od słonca na pewno nie przeoczysz choć mooj...
• 2024-02-27 14:59:44