Na stronie używamy cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich wykorzystywanie. Szczegóły znajdziesz w Regulaminie.
ZAMKNIJ X

Reakcja ksantoproteinowa

Ostatnio komentowane
dzięki
Sasha • 2019-11-12 21:20:42
2+2*2-8+12-195883+20984023495+26x-16x+1902349x=?x
jprdl • 2019-11-12 17:21:46
Dzięki haha
roxiii • 2019-11-12 16:35:43
aha ok nie o to mi chodziło w wyszukiwarce XDDD
kreatywna nazwa • 2019-11-12 14:39:41
ok
m • 2019-11-12 13:59:33
Autor:
Drukuj
Drukuj
Rozmiar
AAA

Reakcja służąca do wykrywania białek za pomocą stężonego kwasu azotowego(V). Charakterystyczne w tej reakcji jest wykrycie w białku aminokwasów, które zawierają pierscień aromatyczny.
Tymi aminokwasami są: fenyloalanina, tryptofan, tyrozyna.
Podczas reakcji dochodzi do nitrowania aromatycznych reszt aminokwasowych.

Jak przeprowadzić reakcję?

Do przeprowadzenia doświadczenia można użyć zarówno materiału roślinnego jak i materiału pochodzenia zwierzęcego. Najczęściej wykorzystuje się białko jaja kurzego.
Do białka jaja kurzego należy dodać stężony kwas azotowy(V) a następnie kilka kropel wodorotlenku sodu (NaOH). Należy zaobserwować pojawiające się żółte zabarwienie na badanym materiale. Powstające wówczas żółte związki nazywane są ksantoproteinami.

Inną nazwą reakcji, jest reakcja Muldera. Pochodzi ona od naziwska chemika G.J. Muldera, który swoją pracę naukową skupiał na budowie białek.

         Ksantoproteiny zabarwione na żółto
Charakterystyczne żółte zabarwienie ksantoprotein

Polecamy również:

  • Budowa aminokwasów i właściwości aminokwasów

    Aminokwasy to organiczne związki chemiczne zawierające dwie grupy: aminową (-NH2) i karboksylową (-COOH), które wiązaniami kowalencyjnymi przyłączone są do centralnie położonego atomu węgla. Więcej »

  • Struktura białek

    Struktura pierwszorzędowa to kolejność (sekwencja) poszczególnych aminokwasów w łańcuchu peptydowym. Jest stabilizowana wiązaniami peptydowymi. Więcej »

  • Denaturacja i koagulacja białek

    Denaturacja białek jest procesem nieodwracalnym w momencie kiedy wartość krytyczna pH zostanie przekroczona. Do denaturacji dochodzi poprzez działanie wysokiej temperatury, soli metali ciężkich lub kwasów stężonych, dochodzi do uszkodzenia trzeciorzędowej i czwartorzędowej struktury białka natywnego. Takie... Więcej »

  • Reakcja ninhydrynowa - oznaczanie aminokwasów

    Reakcja ninhydrynowa jest reakcją służącą do wykrywania aminokwasów. Więcej »

Komentarze (0)
4 + 2 =