Reakcja służąca do wykrywania białek za pomocą stężonego kwasu azotowego(V). Charakterystyczne w tej reakcji jest wykrycie w białku aminokwasów, które zawierają pierscień aromatyczny.
Tymi aminokwasami są: fenyloalanina, tryptofan, tyrozyna.
Podczas reakcji dochodzi do nitrowania aromatycznych reszt aminokwasowych.
Jak przeprowadzić reakcję?
Do przeprowadzenia doświadczenia można użyć zarówno materiału roślinnego jak i materiału pochodzenia zwierzęcego. Najczęściej wykorzystuje się białko jaja kurzego.
Do białka jaja kurzego należy dodać stężony kwas azotowy(V) a następnie kilka kropel wodorotlenku sodu (NaOH). Należy zaobserwować pojawiające się żółte zabarwienie na badanym materiale. Powstające wówczas żółte związki nazywane są ksantoproteinami.
Inną nazwą reakcji, jest reakcja Muldera. Pochodzi ona od naziwska chemika G.J. Muldera, który swoją pracę naukową skupiał na budowie białek.
![]() |
Charakterystyczne żółte zabarwienie ksantoprotein |