Na stronie używamy cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich wykorzystywanie. Szczegóły znajdziesz w Regulaminie.
ZAMKNIJ X

Reakcja ninhydrynowa - oznaczanie aminokwasów

Ostatnio komentowane
przydalo sie
jjoojo • 2019-06-13 14:46:18
Nie tyle rozwód co uznanie małżeństwa za nieważne dr Arletta Bolesta adwokat kości...
Arletta Bolesta • 2019-06-12 13:59:29
Abstrakcjonizm operuje abstrakcją! Zrezygnował, jak sam autor pisze, z wszelkiej figurat...
Anna • 2019-06-11 17:31:16
no ok
twój stary • 2019-06-11 15:44:43
Autor:
Drukuj
Drukuj
Rozmiar
AAA

Reakcja ninhydrynowa jest reakcją służącą do wykrywania aminokwasów. Podczas reakcji aminokwasów pierwszorzędowych z ninhydyrną zostaje wytworzona zasada Schiffa, która w wyniku wieloetapowych przemian zostaje rozłożona do pochodnej aminoindenu. Powstała pochodna reaguje ponownie z kolejną cząsteczką ninhydryny tworząc tzw. purpurę Ruhemanna o barwie fioletowoniebieskiej. Poprzez kolorymetryczne oznaczenie powstałęgo barwnika można ilościowo określić obecnosć aminokwasu w badanej substancji.

Schemat reakcji ninhydrynowej
Schemat reakcji ninhydrynowej

 

Modyfikacje reakcji

Reakcja ninhydryny z aminokwasami posiadającymi II-rzędową grupę aminową jak np. prolina daje zabarwienie żółte.
Połączenie nihydryny z hydroksyproliną daje różowy kompleks.

Polecamy również:

  • Budowa aminokwasów i właściwości aminokwasów

    Aminokwasy to organiczne związki chemiczne zawierające dwie grupy: aminową (-NH2) i karboksylową (-COOH), które wiązaniami kowalencyjnymi przyłączone są do centralnie położonego atomu węgla. Więcej »

  • Struktura białek

    Struktura pierwszorzędowa to kolejność (sekwencja) poszczególnych aminokwasów w łańcuchu peptydowym. Jest stabilizowana wiązaniami peptydowymi. Więcej »

  • Denaturacja i koagulacja białek

    Denaturacja białek jest procesem nieodwracalnym w momencie kiedy wartość krytyczna pH zostanie przekroczona. Do denaturacji dochodzi poprzez działanie wysokiej temperatury, soli metali ciężkich lub kwasów stężonych, dochodzi do uszkodzenia trzeciorzędowej i czwartorzędowej struktury białka natywnego. Takie... Więcej »

  • Reakcja ksantoproteinowa

    Reakcja służąca do wykrywania białek za pomocą stężonego kwasu azotowego(V). Charakterystyczne w tej reakcji jest wykrycie w białku aminokwasów, które zawierają pierscień aromatyczny. Tymi aminokwasami są: fenyloalanina, tryptofan, tyrozyna. Podczas reakcji dochodzi do nitrowania aromatycznych reszt... Więcej »

Komentarze (0)
4 + 4 =
echo $this->Html->script('core.min'); echo $this->Html->script('blockadblock.js'); echo $this->Html->script('fancybox/jquery.fancybox-1.3.4.min'); echo $this->Html->css('/js/fancybox/jquery.fancybox-1.3.4.min'); echo $this->Html->script('jnice/jquery.jNice', array('async' => 'async')); echo $this->Html->css('/js/jnice/jNice.min');