Na stronie używamy cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich wykorzystywanie. Szczegóły znajdziesz w Regulaminie.
ZAMKNIJ X

Reakcja ninhydrynowa - oznaczanie aminokwasów

Ostatnio komentowane
No elo
Elo • 2019-10-16 18:14:00
nie fajne
wertyuiop[] • 2019-10-16 16:41:14
Podobno pan Erwin oprócz żony miał wiele związków nieformalnych z innymi kobietami. R...
Marcin • 2019-10-16 12:12:31
Podobno Alessandro Volta był bardzo pobożny. Codziennie uczęszczał na Mszę Świętą...
Marcin • 2019-10-16 12:06:53
Za to bombardowanie zakładów chemicznych w czasie agresji NATO na Serbię w 1999r. jest ...
Marcin • 2019-10-16 11:38:26
Autor:
Drukuj
Drukuj
Rozmiar
AAA

Reakcja ninhydrynowa jest reakcją służącą do wykrywania aminokwasów. Podczas reakcji aminokwasów pierwszorzędowych z ninhydyrną zostaje wytworzona zasada Schiffa, która w wyniku wieloetapowych przemian zostaje rozłożona do pochodnej aminoindenu. Powstała pochodna reaguje ponownie z kolejną cząsteczką ninhydryny tworząc tzw. purpurę Ruhemanna o barwie fioletowoniebieskiej. Poprzez kolorymetryczne oznaczenie powstałęgo barwnika można ilościowo określić obecnosć aminokwasu w badanej substancji.

Schemat reakcji ninhydrynowej
Schemat reakcji ninhydrynowej

 

Modyfikacje reakcji

Reakcja ninhydryny z aminokwasami posiadającymi II-rzędową grupę aminową jak np. prolina daje zabarwienie żółte.
Połączenie nihydryny z hydroksyproliną daje różowy kompleks.

Polecamy również:

  • Budowa aminokwasów i właściwości aminokwasów

    Aminokwasy to organiczne związki chemiczne zawierające dwie grupy: aminową (-NH2) i karboksylową (-COOH), które wiązaniami kowalencyjnymi przyłączone są do centralnie położonego atomu węgla. Więcej »

  • Struktura białek

    Struktura pierwszorzędowa to kolejność (sekwencja) poszczególnych aminokwasów w łańcuchu peptydowym. Jest stabilizowana wiązaniami peptydowymi. Więcej »

  • Denaturacja i koagulacja białek

    Denaturacja białek jest procesem nieodwracalnym w momencie kiedy wartość krytyczna pH zostanie przekroczona. Do denaturacji dochodzi poprzez działanie wysokiej temperatury, soli metali ciężkich lub kwasów stężonych, dochodzi do uszkodzenia trzeciorzędowej i czwartorzędowej struktury białka natywnego. Takie... Więcej »

  • Reakcja ksantoproteinowa

    Reakcja służąca do wykrywania białek za pomocą stężonego kwasu azotowego(V). Charakterystyczne w tej reakcji jest wykrycie w białku aminokwasów, które zawierają pierscień aromatyczny. Tymi aminokwasami są: fenyloalanina, tryptofan, tyrozyna. Podczas reakcji dochodzi do nitrowania aromatycznych reszt... Więcej »

Komentarze (0)
4 + 1 =