Budowa aminokwasów
Aminokwasy to organiczne związki chemiczne zawierające dwie grupy: aminową (-NH2) i karboksylową (-COOH), które przyłączone są do centralnie położonego atomu węgla wiązaniami kowalencyjnymi. Grupa aminowa ma charakter zasadowy (może przyłączyć kation wodorowy H+), a grupa karboksylowa ma charakter kwasowy (może odszczepić kation wodorowy H+). Do atomu węgla przyłączony jest także atom wodoru i charakterystyczny podstawnik (łańcuch boczny aminokwasu), który określany jest umownie jako R.
![]() |
Schemat budowy alfa-aminokwasu |
Właściwości aminokwasów
W roztworach wodnych aminokwasy występują w formie jonów (na skutek przegrupowania protonu z grupy COOH na NH2). W zależności od pH aminokwasy mogą mieć charakter kwasowy lub zasadowy, są wiec związkami amfoterycznymi.
Klasyfikacja aminokwasów ze względu na:
1. Charakter chemiczny (odczyn):
• obojętne (aminokwas nie posiada dodatkowych grup aminowych ani karboksylowych np. glicyna, alanina)
• kwasowe (aminokwas posiada dodatkowe grupy karboksylowe np. kwas asparaginowy, kwas glutaminowy)
• zasadowe (aminokwas posiada dodatkowe grupy aminowe np. lizyna, arginina, histydyna)
2. Rodzaj podstawnika:
• łańcuchowe (np. glicyna, alanina, walina)
• pierścieniowe (np. fenyloalanina, tyrozyna, tryptofan)
3. Charakter podstawnika:
• polarne (np. seryna, treonina)
• niepolarne (np. alanina, glicyna)
4. Miejsce syntezy:
• egzogenne (aminokwasy, których organizm człowieka nie potrafi syntezować)
• endogenne (aminokwasy, które mogą być wytwarzane przez organizm człowieka)
W przyrodzie występuje ok. 150 rodzajów aminokwasów. Tylko 20 spośród nich powszechnie występuje w białkach (nazywamy je aminokwasami białkowymi)
Tworzenie wiązanie peptydowego:
Wiązanie peptydowe typu kowalencyjnego powstaje poprzez połączenie grupy karboksylowej jednego aminokwasu z grupą aminową drugiego aminokwasu (węgiel grupy COOH łączy się z azotem grupy NH2) z równoczesnym odłączeniem cząsteczki wody.
Rysunek
Wiązanie peptydowe pozwala na tworzenie łańcuchów peptydowych o długości od kilku do nawet tysięcy aminokwasów. Na tej podstawie wyróżnić możemy oligopeptydy (do 20 aminokwasów), polipeptydy (od 21 do 100 aminokwasów), białka (powyżej 100 aminokwasów).
![]() |
Kondensacja aminokwasów - tworzenie wiązania peptydowego |