Znaczenie ryb
Pozytywne:
1. Są ważnym ogniwem łańcuchów troficznych. Z jednej strony są konsumentami, a z drugie same stanowią ważne źródło pokarmu dla wielu zwierząt. Jako roślinożercy, drapieżcy, planktonożerny i mułożercy uczestniczą w obiegu materii w ekosystemach wodnych.
2. Ryby wykorzystywane są przez człowieka w celach gospodarczych na skalę przemysłową:
• są źródłem smacznego i zdrowego mięsa spożywanego w różnej postaci i formie (świeże i mrożone, suszone, wędzone , smażone czy konserwowe); mięso ryb ma dużą wartość odżywczą (ryby są źródłem białka, wapnia, żelaza, fosforu, witamin i kwasów omega);
• odpady rybne (kości, głowa, tłuszcz) są przerabiane na mączkę rybną (wykorzystywaną jako nawóz i pokarm dla zwierząt gospodarskich ) i oleje (używane do produkcji mydła oraz jako smary);
• tran, czyli ciekły tłuszcz pozyskiwany z wątroby ryb dorszowatych bogaty jest w kwasy omega i witaminę A i D; ma różnorodne zastosowanie np. w awitaminozach, przeciwko krzywicy, w dermatologii (maść tranowa), jako tłuszcz jadalny (przez ludność północną) a dawniej jako paliwo do lamp;
![]() |
Tran w kapsułkach/Nicklott (16.01.2006)/commons.wikimedia.org |
• kawior, czyli ikra niektórych gatunków ryb (głównie jesiotrowatych, łososiowatych i dorszowatych) uważana