Denaturacja białek jest procesem nieodwracalnym w momencie kiedy wartość krytyczna pH zostanie przekroczona. Do denaturacji dochodzi poprzez działanie wysokiej temperatury, soli metali ciężkich lub kwasów stężonych, dochodzi do uszkodzenia trzeciorzędowej i czwartorzędowej struktury białka natywnego. Takie uszkodzenie pozbawia białko funkcji biologicznej. Podczas denaturacji dochodzi także do zniszczenia wiązań wodorowych. W związku z tym każdy związek lub czynnik powodujący rozerwanie wiązań wodorowych, może także zdenaturować białko.
Renaturacja białek - proces odwrotny
Można zaobserwować również zjawisko renaturacji, czyli proces odwrotny do denaturacji. Zachodzi wtedy kiedy wartość krytyczna pH białka nie zostanie przekroczona, po raz pierwszy zaobserwowano to zjawisko badając enzym rybonukleaze.
Wysalanie białek
Koagulacja białek inaczej zwana wysalaniem białek polega na skupianiu się cząstek białka (koloidu) w większe zespoły pod wpływem soli metali lekkich np. KCL, NaCl. Wówczas proces ten nazywa się przejściem zolu w żel (koagulacja). Jest to proces odwracalny, ponieważ nie dochodzi do uszkodzenia trzecio- i czwartorzędowej struktury białka.
Najlepszą próbę wysalania białka osięgniemy gdy otrzymamy pH równe punktowi izoelektrycznemu białka.