Na stronie używamy cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich wykorzystywanie. Szczegóły znajdziesz w Regulaminie.
ZAMKNIJ X

Denaturacja i koagulacja białek

Ostatnio komentowane
moja nauczycielka jest lepsza
toy • 2019-02-21 17:51:28
Słabo :/
K. • 2019-02-21 17:51:22
h
h • 2019-02-21 13:38:45
fajne
[po0[-o=-o=- • 2019-02-20 16:47:59
rebiks
eeee • 2019-02-19 17:50:19
Autor:
Drukuj
Drukuj
Rozmiar
AAA

Denaturacja białek jest procesem nieodwracalnym w momencie kiedy wartość krytyczna pH zostanie przekroczona. Do denaturacji dochodzi poprzez działanie wysokiej temperatury, soli metali ciężkich lub kwasów stężonych, dochodzi do uszkodzenia trzeciorzędowej i czwartorzędowej struktury białka natywnego. Takie uszkodzenie pozbawia białko funkcji biologicznej. Podczas denaturacji dochodzi także do zniszczenia wiązań wodorowych. W związku z tym każdy związek lub czynnik powodujący rozerwanie wiązań wodorowych, może także zdenaturować białko.

Renaturacja białek - proces odwrotny

Można zaobserwować również zjawisko renaturacji, czyli proces odwrotny do denaturacji. Zachodzi wtedy kiedy wartość krytyczna pH białka nie zostanie przekroczona, po raz pierwszy zaobserwowano to zjawisko badając enzym rybonukleaze.

Wysalanie białek

Koagulacja białek inaczej zwana wysalaniem białek polega na skupianiu się cząstek białka (koloidu) w większe zespoły pod wpływem soli metali lekkich np. KCL, NaCl. Wówczas proces ten nazywa się przejściem zolu w żel (koagulacja). Jest to proces odwracalny, ponieważ nie dochodzi do uszkodzenia trzecio- i czwartorzędowej struktury białka. 

Najlepszą próbę wysalania białka osięgniemy gdy otrzymamy pH równe punktowi izoelektrycznemu białka.

Polecamy również:

  • Budowa aminokwasów i właściwości aminokwasów

    Aminokwasy to organiczne związki chemiczne zawierające dwie grupy: aminową (-NH2) i karboksylową (-COOH), które wiązaniami kowalencyjnymi przyłączone są do centralnie położonego atomu węgla. Więcej »

  • Struktura białek

    Struktura pierwszorzędowa to kolejność (sekwencja) poszczególnych aminokwasów w łańcuchu peptydowym. Jest stabilizowana wiązaniami peptydowymi. Więcej »

  • Reakcja ksantoproteinowa

    Reakcja służąca do wykrywania białek za pomocą stężonego kwasu azotowego(V). Charakterystyczne w tej reakcji jest wykrycie w białku aminokwasów, które zawierają pierscień aromatyczny. Tymi aminokwasami są: fenyloalanina, tryptofan, tyrozyna. Podczas reakcji dochodzi do nitrowania aromatycznych reszt... Więcej »

  • Reakcja ninhydrynowa - oznaczanie aminokwasów

    Reakcja ninhydrynowa jest reakcją służącą do wykrywania aminokwasów. Więcej »

Komentarze (0)
2 + 4 =