Uczucie głodu i sytości jest regulowane w naszym organiźmie przez układ hormonalny. Ośrodek, który kontroluje zmiany w poziomie hormonów znajduje się w podwzgórzu. Nazywany jest ośrodkiem głodu i sytości
Jak dochodzi do przekazania sygnału?
Przez długi czas niejedzenia ściana żołądka ulega obkurczeniu. Obecne są w jego ścianie mechanoreceptory, które przesyłają informację do mózgu o braku lub zawartości pożywienia. W przypadku spożycia posiłku, ściany żołądka ulegają rozszerzeniu, dzięki działaniu cholecystokininy – hormonu, który jest wydzielany prez ściany jelita cienkiego pod wpływem pokarmu. W następnej kolejności trzustka wydziela insulinę, która zwiększa poziom glukozy we krwi i uruchamia produkcję leptyny – hormonu sytości, który skutecznie oddziałuje na ośrodek w podwzgórzu hamując apetyt.
Grelina – hormon głodu
Produkowana jest w żołądku przez komórki dna żołądka, a także w mniejszych ilościach przez podwzgórze i przysadkę mózgową. Wydzielanie greliny jest zależne od rytmu dobowego i z organów produkujących ją przedostaje się bezpośrednio od naczyń krwionośnych. Szczególny wzrost można zaobserwować przed jedzeniem lub podczas głodzenia się. Spadek glukozy we krwi, a co za tym idzie – spadek leptyny powoduje wzrost greliny, która warunkuje odczuwanie głodu.