Na stronie używamy cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich wykorzystywanie. Szczegóły znajdziesz w Regulaminie.
ZAMKNIJ X

Aminokwasy – wzory strukturalne i właściwości

Ostatnio komentowane
kijowe nie pozdrawiam
dzidek • 2018-12-13 12:10:56
Dobre
aewstg • 2018-12-13 07:30:27
Prus to jednak straszny grafoman był.
klm • 2018-12-12 17:49:03
Bardzo ciekawe.
edrftgyh • 2018-12-09 10:01:00
Bardzo fajne opracowanie :)
kamila • 2018-12-09 09:40:14
Autor:
Drukuj
Drukuj
Rozmiar
AAA

Aminokwasy można sklasyfikować kierując się różnymi kryteriami zarówno strukturalnymi jak i wynikającymi z ich właściwości.

Wzory strukturalne

Uwzględniając lokant węgla, do którego jest przyłączona grupa aminowa aminokwasy wyróżniamy m.in.

wzory strukturalne aminokwasów

α-, β-, γ-aminokwasy można rozróżnić ogrzewając próbkę, która zawiera w sobie aminokwasy. Na skutek ogrzewania γ-aminokwasy będą tworzyły laktam - wewnętrzny amid, w przypadku β-aminokwasów ogrzewanie doprowadzi do trans-eliminacji z cząsteczki aminokwasu amoniaku i utworzenia nienasyconego kwasu karboksylowego. Ogrzewanie α-aminokwasu spowoduje pochodnych diketopiperazyny utworzonych przez kondensację dwóch cząsteczek α-aminokwasu. Z uwagi na sponataniczna dimeryzacjię do układów diketopiperazynowych α-aminokwasy przechowuję się w postaci odbowiednich estrów metylowych, które poddane działaniu wody hydrolizują na metanol i odpowiedni aminokwas.

α-aminokwasy

Najisotniejsza z biologicznej prespektywy jesta grupa α-aminokwasów, pośród której możemy wyróżnić 19 aminokwasów białkowych, które kolejno można podzielić na:

aminokwasy obojętne

wzory strukturalne aminokwasów 

wzory strukturalne aminokwasów

wzory strukturalne aminokwasów

wzory strukturalne aminokwasów

 

 

aminokwasy kwasowe

wzory strukturalne aminokwasów

 

aminokwasy zasadowe

 

wzory strukturalne aminokwasów

Właściwości

Właściwości chemiczne
O właściwościach

Polecamy również:

Komentarze (0)
2 + 1 =