Na stronie używamy cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich wykorzystywanie. Szczegóły znajdziesz w Regulaminie.
ZAMKNIJ X

Białka – wzory, nazewnictwo, właściwości, zastosowanie

Białka - wzory, nazewnictwo

Białka zaliczamy do związków makromolekularnych składających się  kilkuset jednostek (reszt) aminokwasowych. Klasyfikacja oraz nazewnictwo białek jest silnie związane z ich pochodzeniem i funkcjami, jakie pełnią w organizmach żywych i jest przedmiotem taksonomii fenetycznej i/lub taksonomii filogenetycznej. Szerzej zagadnienia te opisane zostały w temacie "Białka".

Białka - właściwości chemiczne

Mając na względzie skład chemiczny białka możemy sklasyfikować do jednej z dwóch grup - białek prostych albo białek złożonych. Do białek prostych zaliczamy wszystkie te które, w wyniku hydrolizy rozkładają się tylko i wyłącznie na aminokwasy. Do białek złożonych zaliczamy zaś te, w przypadku których w produktach hydrolizy można znaleźć inne oprócz aminokwasów związki chemiczne m.in. węglowodany (glikoproteiny), tłuszcze (lipoproteiny), kwasy nukleinowe (nukleoprotein), jon metalu (metaloproteiny).

Inny podział białek ze względu na kształt białka możemy rozróżniać białka globularne oraz fibrylarne

Ze względu na swoje powinowactwo możemy wyróżnić białka hydrofobowe, które nie będą się rozpuszczać w wodzie oraz hydrofilowe, czyli białka rozpuszczalne w wodzie. Ze

Komentarze (0)
Wynik działania 1 + 2 =
Ostatnio komentowane
Dzk , bardzo pomocne
bobas • 2020-09-16 17:40:29
kocham Polską literatórę
tgyfvg • 2020-09-15 11:00:30
nom fajne
123445676878 • 2020-09-14 18:20:58
dzięki
RTC • 2020-09-14 16:37:14
super napisane, dziękuję!!!
hjnbvf • 2020-09-13 16:00:42