Aminokwasy naturalne- właściwości
Do tej pory zidentyfikowano według różnych źródeł od 300 do 400 aminokwasów występujących naturalnie. Największa różnorodność aminokwasów występuje w roślinach. Oprócz 19 α-aminokwasów i proliny, składników budulcowych białek, pośród istotnych aminokwasów będących prekursorami bądź produktami pośrednimi ważnych przemian biologicznych można wymienić:
1. L-karnityne (transport kwasów tłuszczowych),
2. kwas γ-aminomasłowy (GABA - neurotransmiter hamujący w układzie nerwowym),
3. hydroksyprolinę występującą w żelatynach, selenometioninę, która jest wskazywana jako łatwoprzyswajalne źródło selenu.
4. α-metyloalaninę czy też dehydroalaninę (nienasycony α-aminokwas) zidentyfikowane w organizmach grzybów.
L-DOPA jest to amina katecholowa powstająca na skutek hydroksylacji tyrozyny jest prekursorem dopaminy. Znajduję zastosowanie w leczeniu chorób neurodegeneracyjnych - największe sukcesy odnosi w terapii choroby Parkinsona.
Aminokwasy naturalne- wzór, otrzymywanie
Aminokwasy naturalne to aminokwasy, które występują w naturze. Wzory większości z nich opisano w temacie "Aminokwasy- wzory strukturalne i właściwości", reakcje otrzymywania opisano natomiast w temacie: "Otrzymywanie i zastosowanie aminokwasów".