Naleśniki – przepis podstawowy (dla 4 osób)
Składniki
20 dag mąki
2 jajka
1 szklanka mleka
1 szklanka wody gazowanej
1 łyżka oleju
2 łyżeczki cukru
szczypta soli
tłuszcz do smażenia
Sposób przygotowania
Wbić jajka do miski i rozbełtać. Dodać mleko i wodę gazowaną. Całość rozmieszać na gładką masę. Wsypać cukier i sól, następnie wlać olej. Ponownie rozmieszać. Odstawić na pół godziny, by mąka spęczniała. Wylewać cienką warstwą na rozgrzaną patelnię. Smażyć z obu stron do przyrumienienia.
Można podawać z bitą śmietaną, marmoladą, musem jabłkowym, kremem czekoladowym, owocami lub cukrem pudrem.
Smacznego!
lub
Sposób przygotowania:
Wbij jajka do miski i rozbełtaj. Dodaj mleko i wodę gazowaną. Całość rozmieszaj na gładką masę. Wsyp cukier i sól, następnie wlej olej. Ponownie rozmieszaj. Odstaw na pół godziny, by mąka spęczniała. Wylewaj cienką warstwą na rozgrzaną patelnię. Smaż z obu stron.
Możesz podawać z bitą śmietaną, marmoladą, musem jabłkowym, kremem czekoladowym, owocami.
Smacznego!
lub
Sposób przygotowania:
Wbijam jajka do miski i rozbełtuję. Dodaję mleko i wodę gazowaną. Całość mieszam na gładką masę. Wsypuję cukier i sól, następnie wlewam olej. Ponownie mieszam. Odstawiam na pół godziny, by mąka spęczniała. Wylewam cienką warstwą na rozgrzaną patelnię. Smażę z obu stron.
Podaję z bitą śmietaną, marmoladą, musem jabłkowym, kremem czekoladowym, owocami.
Smacznego!