Papier - charakterystyka, właściwości
Z chemicznego punktu widzenia papier jest włuknistą masą zbudowaną głównie z celulozy ( polisacharyd zbudowany liniowo z 3000 - 14000 cząsteczek glukozy połączonych wiązaniami α-β-1,4-glikozydowymi) otrzymywanej w procesie ścierania i zmielenia bali sosnowych (proces taki nazywa się rozwłóknianiem mechanicznynym). Słoma, trzcina, len czy konopie także mogą stanowić surowiec do otrzymywania paieru, można także stosować rozwłóknianie chemiczne. Substancje niewłókniste, które także wchodzą w skład papieru to skrobia ziemniaczana oraz kaolin, talk, gips kreda, barwniki. Wypełniacze dodawane są w celu poprawienia gładkości, wytrzymałości i kolorytu papieru.
W zależności od grubości wytwory papierowe dzieli się na :
- -bibułka – do 28 g/m²
- -papier – 28-160 g/m²
- -karton – 160-315 g/m²
Papier- zastosowanie
Zastosowań papieru jest bardzo wiele. Najbardziej powszechne jest sowanie papieru jako podłoża drukowego. Bardzo dobry jakościowo paier jest wykorzystywany do drukowania banknotów i paierów wartościowych. Papier stosowany jest także w przemyśle tytoniowym, ceramice czy elektrotechnice jako materiał do wykonania paieru ściernego, uszczelek czy filtrów. Fibra (rodzaj sztucznej skóry) oraz preszpan (rodzaj twardej tektury o błyszczącej powierzchni) to także wyroby papiernicze.