Na stronie używamy cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich wykorzystywanie. Szczegóły znajdziesz w Regulaminie.
ZAMKNIJ X
Autor:
Drukuj
Drukuj
Rozmiar
AAA

Trawienie i wchłanianie białek i tłuszczy - strona 3

na bieżącą są wykorzystywane (np. w celach budulcowych). Z nadwyżki aminokwasów w wątrobie powstają ketokwasy i amoniak, który ze względu na swoją toksyczność przetwarzany jest w mocznik. Z ketokwasów syntezowane są cukry lub inne aminokwasy. W zależności od zapotrzebowania ketokwasy mogą też służyć jako materiał energetyczny lub zapasowy.

Trawienie i wchłanianie tłuszczy:

Trawinie tłuszczy odbywa się przy udziale lipaz, czyli enzymów rozcinających wiązania między glicerolem a kwasami tłuszczowymi.

Zasadniczo trawienie to rozpoczyna się dopiero  w jelicie cienkim, a dokładniej w dwunastnicy, gdzie doprowadzana jest lipaza trzustkowa. Co prawda w żołądku występuje lipaza żołądkowa, ale ze względu na niekorzystne pH (zbyt kwaśne), jej działania jest znikome. Aby tłuszcze mogły być efektywnie trawione muszą być najpierw zemulgowane pod wpływem wydzielanej przez wątrobę żółci. W wyniku tego procesu nierozpuszczalne w wodzie bryłki tłuszczów są rozbijane na drobniejszy krople, co skutecznie  zwiększa powierzchnię trawienia dostępną dla lipazy.

Końcowym produktem trawienia tłuszczów obok glicerolu i kwasów tłuszczowych są też w różnym stopniu strawione tłuszcze. Ta mieszania tworzy wraz z żółcią micele, czyli kompleksy, które ułatwiają wchłanianie do kosmków jelitowych. We wnętrzu kosmków następuje odtworzenie tłuszczów, które po połączeniu z białkami jako tzw. chylomikrony przemieszczają się do naczyń limfatycznych. Dopiero z limfy tłuszcze w tej postaci mogą dostać się do krwi, wraz z która rozprowadzane są po organizmie. Nadmiar tłuszczów odkładany jest w postaci tkanki tłuszczowej.

 

 

 

 

Zobacz również

  • Budowa i funkcje jamy ustnej

    Jama ustna stanowi początkowy odcinek przewodu pokarmowego. Dzielimy ją na przedsionek (przednia część) oraz właściwą jamę ustną (tylna część), które oddzielone są od siebie łukami zębowymi oraz wyrostkami zębodołowymi.  Jama ustna ograniczona jest wargami, policzkami i podn...

    Więcej
  • Budowa przełyku

    Przełyk jest długiem, wąskim przewodem, pośredniczącym w przekazywaniu pokarmu z gardła do żołądka. Biegnie wzdłuż lini pośrodkowej ciała pomiędzy tchawicą a kręgosłupem i ciągnie się od VI kręgu szyjnego do X-XI kręgu piersiowego. Ma długość około 25-30 cm i średnicą od 13 mm (opróżn...

    Więcej
  • Budowa i funkcje żołądka

    Żołądek to umięśniony, rozciągliwy worek położony w jamie brzusznej w okolicy nadpępkowej. Żołądek może osiągać do 30 cm długości i 15 cm szerokości, a jego pojemność sięga do 2,5 litra. Wielkość i położenia żołądka zmienia się w zależności od jego wypełnienia, napięcia ścian, położenia s...

    Więcej
  • Budowa i funkcje jelita cienkiego

    Jelito cienkie to najdłuższy odcinek przewodu pokarmowego leżący pomiędzy żołądkiem a jelitem grubym. Średnica jelita, która na początku mierzy około 40 mm zmniejsza się wraz ze zbliżaniem się do jego końca, gdzie wynosi około 25 mm. Długość jelita jest zmienna i zależy od różnych czynnik&oacut...

    Więcej
  • Budowa i funkcje jelita grubego

    Jelito grube to końcowy odcinek przewodu pokarmowego o długości około 150 cm i szerokości 75 mm. Wyróżnić w nim możemy: kątnicę, okrężnicę i odbytnicę. Kątnice (jelito ślepe) tworzy wypuklenie długości 7 cm, leżące w prawym dole biodrowym przy tylnej ścianie jamy brzusznej.  Wyrost...

    Więcej

Losowe zadania

Komentarze (0)
Wynik działania 2 + 2 =
Ostatnio komentowane
izy
fabianek • 2020-04-07 13:10:34
ljljouol
nata • 2020-04-07 12:50:30
To brzmi realnie. To brzmi sensownie.
RockAlone2k • 2020-04-07 09:28:14
przydaje sie ale powinny byc lepsze rysunki
mokry balwan • 2020-04-07 09:27:42
Ciekawe
JJBAGGON • 2020-04-07 09:27:40