Na stronie używamy cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich wykorzystywanie. Szczegóły znajdziesz w Regulaminie.
ZAMKNIJ X
Autor:
Drukuj
Drukuj
Rozmiar
AAA

Trawienie i wchłanianie białek i tłuszczy

Trawienie jest to złożony proces chemiczny polegający na rozkładzie  substancji wielkocząsteczkowych do prostszych substancji małocząsteczkowych, które mogą być wchłonięte do krwi. Trawienie zachodzi etapowo przy udziale różnych enzymów hydrolitycznych, czyli hydrolaz.

Trawienie i wchłanianie białek:

Trawienie białek odbywa się przy udziale peptydaz , czyli enzymów rozkładających wiązania peptydowe. Dzielimy je na:

1. endopeptydazy, które rozkładają wiązania peptydowe znajdujące się wewnątrz łańcucha polipeptydowego, w efekcie czego powstają krótsze łańcuchy peptydowe; zaliczmy do nich pepsynę, trypsynę, chymotrypsynę;

2. ektopeptydazy, które rozcinają wiązanie peptydowe znajdujące się na końcu peptydu – pomiędzy ostatnim aminokwasem, a resztą łańcucha peptydowego; w zależności od końca, który atakują te enzymy wyróżniamy:

karboksypeptydazy – odszczepiają aminokwasy o tej strony łańcucha, który zakończony jest grupą karboksylową;
aminopeptydazy – odszczepiają aminokwasy o tej strony łańcucha, który zakończony jest grupą karboksylową.

Trawinie białek rozpoczyna się w dopiero w żołądku, przy udziale pepsyny, która rozcinając wiązania peptydowe wewnątrz białek, rozkłada je na

Zobacz również

  • Budowa i funkcje jamy ustnej

    Jama ustna stanowi początkowy odcinek przewodu pokarmowego. Dzielimy ją na przedsionek (przednia część) oraz właściwą jamę ustną (tylna część), które oddzielone są od siebie łukami zębowymi oraz wyrostkami zębodołowymi.  Jama ustna ograniczona jest wargami, policzkami i podn...

    Więcej
  • Budowa przełyku

    Przełyk jest długiem, wąskim przewodem, pośredniczącym w przekazywaniu pokarmu z gardła do żołądka. Biegnie wzdłuż lini pośrodkowej ciała pomiędzy tchawicą a kręgosłupem i ciągnie się od VI kręgu szyjnego do X-XI kręgu piersiowego. Ma długość około 25-30 cm i średnicą od 13 mm (opróżn...

    Więcej
  • Budowa i funkcje żołądka

    Żołądek to umięśniony, rozciągliwy worek położony w jamie brzusznej w okolicy nadpępkowej. Żołądek może osiągać do 30 cm długości i 15 cm szerokości, a jego pojemność sięga do 2,5 litra. Wielkość i położenia żołądka zmienia się w zależności od jego wypełnienia, napięcia ścian, położenia s...

    Więcej
  • Budowa i funkcje jelita cienkiego

    Jelito cienkie to najdłuższy odcinek przewodu pokarmowego leżący pomiędzy żołądkiem a jelitem grubym. Średnica jelita, która na początku mierzy około 40 mm zmniejsza się wraz ze zbliżaniem się do jego końca, gdzie wynosi około 25 mm. Długość jelita jest zmienna i zależy od różnych czynnik&oacut...

    Więcej
  • Budowa i funkcje jelita grubego

    Jelito grube to końcowy odcinek przewodu pokarmowego o długości około 150 cm i szerokości 75 mm. Wyróżnić w nim możemy: kątnicę, okrężnicę i odbytnicę. Kątnice (jelito ślepe) tworzy wypuklenie długości 7 cm, leżące w prawym dole biodrowym przy tylnej ścianie jamy brzusznej.  Wyrost...

    Więcej

Losowe zadania

  • Horacy

    Podaj tytuł słynnego utworu Horacego, któego fragment widzisz poniżej: […]Bierzcie, wy, co piszecie, temat odpowiednido sił i ważcie długo, jaki ciężar barkiuniosą, jaki zrzucą, kto trafnie wybierze,nie zdradzi go wymowa ni układ przejrzysty.[…]Zawsze spieszy do celu i w sam środek rzeczy,jakby mu by...

    0 Odpowiedz Więcej
  • Nazwij jednostki miary

    Podaj standardowe jednostki, w których mierzy się w Polsce: A. temperaturę powietrza B. prędkośc wiatru C. wysokość bezwzględną D. głębokość jezior E. wielkość opadów atmosferycznych F. wielkość przepływu rzeki

    1 Odpowiedz Więcej
  • Zakażenia bakteryjne żywności

    Przechowywanie produktów spożywczych w warunkach chłodniczych chroni je przed rozwojem niebezpiecznej mikroflory i przedłuża ich termin przydatności do spożycia. Nie jest to jednak idealny sposób utrwalania. Wyjaśnij, dlaczego nie można zamrozić już raz rozmrożonej żywności?

    0 Odpowiedz Więcej
  • Cechy budowy mięczaków

    Zaznacz, które zdanie jest prawdziwe, a które fałszywe: 1. Mięczaki posiadają zamknięty układ krwionośny. P/F 2. Narząd Bojanusa to układ wydalniczy małży. P/F 3. Noga u głowonogów została przekształcona w ramiona. P/F 4. U wszystkich mięczaków można wyodrębnić głowę. P/F 5. Układ ...

    0 Odpowiedz Więcej
  • Rozwiązywanie równań z wartością bezwzględną

    Rozwiąż równanie  a) , b) , c) .

    0 Odpowiedz Więcej
Komentarze (0)
Wynik działania 4 + 1 =
Ostatnio komentowane
Pomylono kąty
dsf • 2020-06-22 16:11:37
wow
Kasia • 2020-06-17 11:55:30
jezu ale trudne
iwo • 2020-06-16 18:19:06
dzieki
halinka • 2020-06-15 11:00:28
Rzym podbity przez barbarzyńców powoli całkowicie zamierał. Styl romański jest uprosz...
Badacz wlotów i upadków cywilizacji • 2020-06-11 21:16:11