Składniki pokarmowe możemy podzielić :
1. pod względem budowy chemicznej na:
• organiczne – cukry, tłuszcze, białka
• nieorganiczne – woda, sole mineralne
2. pod względem roli jaką pełnią w organizmie na:
• budulcowe – zaliczamy tutaj białka i niektóre sole mineralne, które służą jako materiał do budowy organizmu;
• energetyczne – zaliczamy tutaj tłuszcze i cukry, które są źródłem energii niezbędnej do przeprowadzenie wszystkich procesów życiowych oraz utrzymania stałej temperatury ciała;
• regulujące – zaliczamy tutaj witaminy, a także wodę i sole mineralne, które wpływają na prawidłowy przebieg procesów zachodzących w organizmie oraz regulują funkcjonowanie narządów wewnętrznych;
Więcej na temat białek, cukrów, tłuszczów, wody oraz soli mineralnych w dziale:
Komórka: Budowa chemiczna (TUTAJ)
Witaminy są to organiczne związki o zróżnicowanej budowie chemicznej, niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Pod względem rozpuszczalności możemy podzielić je na:
• witaminy rozpuszczalne w tłuszczach – A, D, E, K;
• witaminy rozpuszczalne w wodzie – B1, B2, B6, B11, B12, PP, C.
Witamina |
Rola |
Źródła |
Skutki niedoboru |
A |
odgrywa istotną rolę w odbieraniu wrażeń wzrokowych; odpowiada za prawidłowy rozwój kości, skóry, włosów i paznokci; |
mleko, masło, jaja, tran, marchew, pomidory, wątroba; |
niedowidzenie o zmroku (kurza ślepota); |
D |
wpływa na gospodarkę wapniowo-fosforową |
wątroba, mleko, jaja, drożdże; |
krzywica; |
E |
utrzymuje prawidłowy stan napięcia mięśni; |
oleje roślinne, mleko, jaja, ryby; |
osłabienie mięśni; obniżenie płodności; |
K |
odpowiada za prawidłowy przebieg procesu krzepnięcia krwi; |
brokuły, brukselka, szpinak; |
słaba krzepliwość krwi – podatność na krwotoki; |
B1 |
jest składnikiem enzymów utleniających węglowodany i aminokwasy; |
wątroba, mięso, drożdże; |
choroba beri-beri;
|
B2 |
jest składnikiem koenzymu FAD enzymu odpowiedzialnego za prawidłowy przebieg procesu utleniania; |
wątroba, sery, jaja, mleko; |
przy dużym niedoborze obniżenie sprawności umysłowej; |
B6 |
uczestniczy w przemianach aminokwasów;
|
banany, rośliny strączkowe, wątroba, mięso; |
niedobór jest rzadko stwierdzany; |
B 11 |
wchodzi w składy enzymów odpowiedzialnych za biosyntezę nukleotydów DNA; |
wytwarzana przez bakterie flory jelitowej; |
zaburzenie produkcji czerwonych krwinek (anemia złośliwa);u kobiet w ciąży zwiększa ryzyko wystąpienia wad cewy nerwowej płodu;
|
B 12 |
wchodzi w składy enzymów przetwarzających zasady azotowe; |
wytwarzana przez bakterie flory jelitowej; |
anemia złośliwa; |
C |
niezbędna w syntezie kolagenu; przyspiesza gojenie się ran; |
owoce cytrusowe, porzeczki, truskawki; |
szkorbut;
|
PP |
jest składnikiem koenzymów NAD+ i NADP+ wchodzących w skład enzymów odpowiedzialnych za prawidłowy przebieg procesu utleniania i redukcji; |
wątroba, sery, jaja, mleko; |
uczucie zmęczenia, depresja, zaburzenia pamięci,pelagra; |