Otyłość jest chorobą przewlekłą o skomplikowanej etiologii, uznawana za jedną z najpoważniejszych chorób cywilizacyjnych.
Otyłość może być uwarunkowana szeregiem czynników genetycznych i środowiskowych. Za główne przyczyny otyłości uważa się ograniczenie lub brak aktywności fizycznej i związana z tym nadmierna podaż pokarmów wysokoenergetycznych. Kluczową rolę ma również zła dieta oparta na żywności wysoko przetworzonej, z niską zawartością błonnika i witamin, która indukuje stany zapalne oraz ma destruktywny wpływ na florę bakteryjną układu pokarmowego. Do czynników warunkujących nadwagę zalicza się również przewlekły stres, który zaburza równowagę hormonalną i może prowadzić do niedoborów witamin oraz mikroelementów. Przyczynami otyłości mogą być również inne choroby jak depresja, niedoczynność tarczycy czy zespół Cushinga.
Leczenie otyłości, o ile przyczyną nie jest inna zdiagnozowana choroba, jest głównie zachowawcze i polega przede wszystkim na trwałej zmianie nawyków żywieniowych i zwiększeniu aktywności ruchowej. Podstawą jest dieta o ujemnym bilansie energetycznym, która wymusza na organizmie czerpanie kalorii ze zmagazynowanego w tkankach tłuszczu. Wprowadzona dieta musi byś ściśle powiązana z planem ćwiczeń fizycznych, również odpowiednio dobranych do możliwości i stanu zdrowia chorego.
W skrajnych przypadkach otyłości lekarze decydują się na zabiegi chirurgiczne, które mają wspomóc utratę wagi jak zabieg gastroplastyki (zmniejszenia żołądka) czy odessania tkanki tłuszczowej.
Leczenie otyłości jest czasem wspomagane farmakologicznie środkami obniżającymi łaknienie.