Na stronie używamy cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich wykorzystywanie. Szczegóły znajdziesz w Regulaminie.
ZAMKNIJ X

Trawienie i wchłanianie białek i tłuszczy - strona 2

krótsze łańcuchy peptydowe. Pepsyna jest formą czynną, która pod wpływem kwasy solnego powstaje z pepsynogenu – nieaktywnego enzymu wydzielanego przez ściany żołądka. W żołądku człowieka w okresie niemowlęcym  (później zanika) obok pepsyny występuje podpuszczka (renina), która ścina kazeinę – białko występujące w mleku matki.

Dalszy proces trawienia odbywa się w dwunastnicy, gdzie działają enzymy wydzielanie przez trzustkę – trypsyna i chymotrypsyna. Początkowa są one w formie nieaktywnej, co zapobiega przed samostrawieniem komórek je wydzielających. Dopiero w zasadowym pH dwunastnicy trypsynogen aktywowany jest przez enterokinazą do trypsyny, która z kolei przekształca chymotrypsynogen w chymotrypsynę. Aktywne enzymy trzustki rozkładają polipeptydy do trójpeptydów i dwupetydów. Te natomiast, w dalszych odcinakach jelita cienkiego, rozkładane są do aminokwasów przy udziale karboksypeptydaz i aminopeptydaz wydzielanych przez  ściany jelita cienkiego.

Aminokwasy, będące końcowym produktem trawienia białek wchłaniane są do naczyń krwionośnych kosmków jelitowych, skąd żyłą wrotną transportowane są do wątroby. W większości powstałe aminokwasy rozprowadzane są po całym organizmie, gdzie

Komentarze (0)
Wynik działania 2 + 5 =
Ostatnio komentowane
Dzk , bardzo pomocne
bobas • 2020-09-16 17:40:29
kocham Polską literatórę
tgyfvg • 2020-09-15 11:00:30
nom fajne
123445676878 • 2020-09-14 18:20:58
dzięki
RTC • 2020-09-14 16:37:14
super napisane, dziękuję!!!
hjnbvf • 2020-09-13 16:00:42