Na stronie używamy cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich wykorzystywanie. Szczegóły znajdziesz w Regulaminie.
ZAMKNIJ X

Trawienie i wchłanianie białek i tłuszczy - strona 2

Ostatnio komentowane
to jest debilizm
kacper • 2019-09-22 12:48:19
najgorsze co morze być
sarew • 2019-09-22 11:51:45
XO
XD • 2019-09-22 11:07:17
XD
LOL • 2019-09-22 09:40:21
mdmasmdamsamsdamsd P::;;
rak123 • 2019-09-21 14:10:22
Autor:
Drukuj
Drukuj
Rozmiar
AAA

krótsze łańcuchy peptydowe. Pepsyna jest formą czynną, która pod wpływem kwasy solnego powstaje z pepsynogenu – nieaktywnego enzymu wydzielanego przez ściany żołądka. W żołądku człowieka w okresie niemowlęcym  (później zanika) obok pepsyny występuje podpuszczka (renina), która ścina kazeinę – białko występujące w mleku matki.

Dalszy proces trawienia odbywa się w dwunastnicy, gdzie działają enzymy wydzielanie przez trzustkę – trypsyna i chymotrypsyna. Początkowa są one w formie nieaktywnej, co zapobiega przed samostrawieniem komórek je wydzielających. Dopiero w zasadowym pH dwunastnicy trypsynogen aktywowany jest przez enterokinazą do trypsyny, która z kolei przekształca chymotrypsynogen w chymotrypsynę. Aktywne enzymy trzustki rozkładają polipeptydy do trójpeptydów i dwupetydów. Te natomiast, w dalszych odcinakach jelita cienkiego, rozkładane są do aminokwasów przy udziale karboksypeptydaz i aminopeptydaz wydzielanych przez  ściany jelita cienkiego.

Aminokwasy, będące końcowym produktem trawienia białek wchłaniane są do naczyń krwionośnych kosmków jelitowych, skąd żyłą wrotną transportowane są do wątroby. W większości powstałe aminokwasy rozprowadzane są po całym organizmie, gdzie

Polecamy również:

  • Budowa i funkcje jamy ustnej

    Jama ustna stanowi początkowy odcinek przewodu pokarmowego. Dzielimy ją na przedsionek (przednia część) oraz właściwą jamę ustną (tylna część), które oddzielone są od siebie łukami zębowymi oraz wyrostkami zębodołowymi.  Jama ustna ograniczona... Więcej »

  • Budowa przełyku

    Przełyk jest długiem, wąskim przewodem, pośredniczącym w przekazywaniu pokarmu z gardła do żołądka. Biegnie wzdłuż lini pośrodkowej ciała pomiędzy tchawicą a kręgosłupem i ciągnie się od VI kręgu szyjnego do X-XI kręgu piersiowego. Ma długość około 25-30 cm i średnicą od 13... Więcej »

  • Budowa i funkcje żołądka

    Żołądek to umięśniony, rozciągliwy worek położony w jamie brzusznej w okolicy nadpępkowej. Żołądek może osiągać do 30 cm długości i 15 cm szerokości, a jego pojemność sięga do 2,5 litra. Wielkość i położenia żołądka zmienia się w zależności od jego wypełnienia, napięcia ścian, położenia... Więcej »

  • Budowa i funkcje jelita cienkiego

    Jelito cienkie to najdłuższy odcinek przewodu pokarmowego leżący pomiędzy żołądkiem a jelitem grubym. Średnica jelita, która na początku mierzy około 40 mm zmniejsza się wraz ze zbliżaniem się do jego końca, gdzie wynosi około 25 mm. Długość jelita jest zmienna i zależy od różnych... Więcej »

  • Budowa i funkcje jelita grubego

    Jelito grube to końcowy odcinek przewodu pokarmowego o długości około 150 cm i szerokości 75 mm. Wyróżnić w nim możemy: kątnicę, okrężnicę i odbytnicę. Kątnice (jelito ślepe) tworzy wypuklenie długości 7 cm, leżące w prawym dole biodrowym przy tylnej ścianie jamy... Więcej »

Komentarze (0)
3 + 1 =