Gardło to występujący za jamą ustną i nosowąodcinek przewodu pokarmowego, który ma kształt lejkowatej i spłaszczonej cewy. Ma długość od 12-14 cm i ciągnie się od podstawy czaszki do 6 kręgu szyjnego, gdzie przechodzi w przełyk.
Wyściółkę gardła stanowi błona śluzowa pokryta nabłonkiem płaskim wielowarstwowym (w części ustnej i krtaniowej). Błonę mięśniową gardła tworzą mięśnie poprzecznie prążkowane, w których możemy wyróżnić warstwę okrężną i podłużną. Pierwszą stanowią zwieracze gardła (górny, środkowy i dolny), a drugą dźwigacze (mięsień rylcowo-gardłowy i mięsień trąbkowo-gardłowy). Od zewnątrz mięśnie gardła pokryte są mocną łącznotkankową blaszką – błoną włóknistą gardła, która przyczepiona jest do podstawy czaszki.
W gardle wyróżnić możemy trzy części:
1. Część nosową, czyli przestrzeń, która czynnościowo należy do układu oddechowego, a do jamy nosowej otwiera się nozdrzami tylnymi. Na ścianie bocznej tej części znajduje się migdałek gardłowy oraz ujście gardłowe trąbki słuchowej
2. Część ustną, która jest wspólną częścią układu pokarmowego i oddechowego. Z jamą ustną ta część łączy się przez cieśń gardzieli.
3. Część krtaniową należącą w przeważającej części do układu pokarmowego, w której znajduje się wejście do krtani.
![]() |
Części gardła: część nosowa gardła-nasopharynx, część ustna gardła-oropharynx, część krtaniowa gardła-laryngopharynx |
Funkcja gardła:
Ponieważ w przestrzeni gardłowej krzyżuje się droga oddechowa z drogą pokarmową, ten wspólny dla dwóch układów przewód spełnia podwójną funkcję. Naprzemiennie transportuje pokarm (z jamy ustnej do przełyku) i powietrze (z jamy nosowej do krtani).