Na wzrost i rozwój roślin wpływ mają czynniki pochodzenia endogennego i egzogennego. Pierwsze z nich tkwią w roślinie, czyli są uwarunkowane genetycznie a drugie to czynniki zewnętrzne np. światło, temperatura.
Spośród czynników wewnętrznych główną rolę odgrywają regulatory wzrostu i rozwoju tzw. fitohormony, które choć syntezowane są przez rośliny w niewielkich ilościach charakteryzują się silnym działaniem.
Fitohormony możemy podzielić na dwie grupy:
1. stymulatory:
• auksyny
• gibereliny
• cytokininy
2. inhibitory:
• kwas abscysynowy
• etylen (który łączy w sobie cechy aktywatora i inhibitora)
Auksyny to pochodne kwasu indolilooctowego, które produkowane są w wierzchołkach pędu, zawiązkach owocu i młodych liściach.
Działanie auksyn:
• przede wszystkim stymulują wzrost wydłużeniowy komórek i ich podziały;
• pobudzają rozwój korzeni bocznych (stosowane do ukorzeniania roślin w ogrodnictwie);
• pobudzają powstawanie tkanki przyrannej (kallusa);
• pobudzają dojrzewanie owoców oraz rozwój owoców partenokarpicznych (bezpestkowych, powstałych bez zapylenia i zapłodnienia);
• hamują rozwój pączków bocznych (występowanie dominacji wierzchołkowej);
• hamują opadanie liści;
Gibereliny to związki o złożonej