Na czym polega wernalizacja?
Wernalizacja jest procesem charakterystycznym dla roślin ozimych. Określa się to zjawisko również jako jarowizację. Pod wpływem niskich temperatur dochodzi do przemian biochemicznych w roślinie, które powodują zakwitanie. Stożek wzrostu jest miejscem, w którym roślina odbiera bodziec termiczny. Kiedy roślina nie dozna ujemnej temperatury, wówczas nie wytwarza kwiatów. Optymalna temperatura do procesu wernalizacji jest zależna od gatunku rośliny, jednak mieści się w zakresie od 0 – 10 °C.
Gospodarcze znaczenie wernalizacji
W celu otrzymania kwiatów, a następnie jadalnych części rośliny, ogrodnicy stosują wernalizacje. Proces ten jest konieczny dla cebuli zwyczajnej oraz wielu gatunków warzyw, na przykład dla kalarepy lub selera. Nasiona roślin ozimych należy zasiewać końcem czerwca, dzięki temu rośliny w maju lub w czerwcu następnego roku wydadzą wysokie plony.
Cebula zwyczajna aby zakwitnąć wymaga wernalizacji |
Roślina jara czy ozima?
Rośliny jare to takie, które przechodzą cały cykl rozwojowy w jednym okresie wegetacyjnym. Zalicza się do nich: gorczycę, wykę jarą, ziemniaka, żyto jare, proso zwyczajne, owies. Po wysianiu wiosną, można spodziewać się plonów. Z kolei do roślin ozimych zaliczane są zarówno rośliny jednoroczne, jak i dwuletnie. Do przejścia całego cyklu rozwojowego wymagają niskich temperatur i są przystosowane do zimowania pod pokrywą śnieżną. Wysiane na wiosnę nie wydają owoców. Odmiany roślin ozimych to: jęczmień ozimy, żyto ozime, rzepak ozimy, pszenżyto ozime oraz pszenica ozima.