Na stronie używamy cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich wykorzystywanie. Szczegóły znajdziesz w Regulaminie.
ZAMKNIJ X

Sześcian różnicy

Ostatnio komentowane
wolę określenie niewierzący w boga i objawienia, lub racjonalnie myślący. jest taka p...
bergo • 2019-06-22 15:18:51
Nie no ja sie zgadzam z państwem :s
Jakiś żul • 2019-06-22 06:43:06
Bzdury i jeszcze raz bzduryyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyy
gamoń • 2019-06-21 15:18:56
Niesamowite hostingserwery.com
Linux • 2019-06-16 16:47:25
Autor:
Drukuj
Drukuj
Rozmiar
AAA

Kolejny wzór skróconego mnożenia to wzór na sześcian różnicy.

(a - b) ^{3} = a^{3} - 3a^{2}b + 3ab^{2} - b^{3}

Wzór ten, podobnie jak wzór na sześcian sumy, jest przydatny do szybkiego obliczania i wyrażania w uporządkowanej postaci wszystkich wyrażeń typu różnica zmiennej (np. x) i liczby, do potęgi trzeciej.

 

Przykład:

(2 - x)^{3} = 2^{3} - 3  \cdot 2 ^{2} \cdot x + 3 \cdot 2 \cdot x^{2} - x^{3} = 8 + 12 x + 6x^{2} + x^{3} - zastosowanie wzoru na sumę sześcianów do jednoczesnego rozwinięcia i uporządkowania wyrażenia.

 

Wyprowadzenie wzoru:

(a-b)^{3} = (a-b)^{2}(a-b) = (a^{2} - 2ab + b^{2})(a-b) = a^{3} - 2a^{2}b + ab^{2} -
a^{2}b + 2ab^{2} - b^{3} = a^{3} - 3a^{2}b + 3ab^{2} - b^{3}

 

 

Zadania:

Rozwinąć i uporządkować następujące wyrażenia:

a) ( x - 1)^{3},

b) ( 3 - y)^{3},

c) (z - 5)^{3}.

 

Odpowiedzi:

a) x^{3} - 3x^{2} + 3x - 1,

b) 27 - 27 y + 9y^{2} - y^{3},

c) z^{3} - 15 z^{2} + 75 z - 125.

Polecamy również:

Komentarze (0)
4 + 4 =
echo $this->Html->script('core.min'); echo $this->Html->script('blockadblock.js'); echo $this->Html->script('fancybox/jquery.fancybox-1.3.4.min'); echo $this->Html->css('/js/fancybox/jquery.fancybox-1.3.4.min'); echo $this->Html->script('jnice/jquery.jNice', array('async' => 'async')); echo $this->Html->css('/js/jnice/jNice.min');