Jak napisać przepis po angielsku - budowa, schemat, słownictwo

Co to jest przepis - definicja

Przepis to inaczej instrukcja, która podpowiada nam, w jaki sposób przygotować jakąś potrawę. Przepis przybiera formę krótkiej wypowiedzi pisemnej.

Cechy i zasady tworzenia

Ten rodzaj tekstu musi być krótki, zrozumiały i precyzyjny. Odbiorca przepisu powinien bez większych problemów odtworzyć opisane danie, a co za tym idzie uzyskać szczegółową wiedzę na temat wykonania opisanej potrawy. Jeżeli w przepisie występują składniki nieznane szerszemu gronu odbiorców, powinniśmy je także krótko opisać, aby nie pozostawić wątpliwości co do ich wygladu, czy właściwości. 

Budowa i schemat

W każdym przepsie po podaniu nagłówku czego ten przepis dotyczy, powinny znaleźć się dwie główne części: składniki oraz  sposób przygotowania.

Podając składniki dobrze jest je w pewien sposób uporządkować, to znaczy zastosować regułę od ogółu do szczegółu. Oznacza to, iż najpierw wymieniamy główne składniki, a następnie przyprawy, dodatki itp. Co ważne, nie wystarczy jedynie wymienić potrzebnych składników, a należy również podać ich ilość konieczną do wykonania potrawy. Możemy na przykład zastosować określenia typu: szklanka, łyżka stołowa, łyżeczka, kilo, szczypta.

Z kolei opisując sam sposób przygotowania dania, dobrze jest wypunktować kolejne kroki, jakie trzeba wykonać. Stosujemy tutaj tryb rozkazujący, jednakże pamiętamy o zachowaniu życzliwego stosunku do odbiorcy.  

Na zakończenie możemy zasugerować sposób podania potrawy i życzyć smacznego.

Przydatne zwroty i słownictwo

receipe for ... - przepis na ...

ingredients  - składniki 

(a) glass of ... - szklanka ...

half glass of ... - pół szklanki ...

a cup of ... - filiżanka ...

one kilo of ... - kilogram ...

100 grams of ... - 100 gram ...

100 ml of ... - 100 ml ...

( a ) tablespoon of ... - łyżka stołowa ...

( a ) teaspoon of ... - łyżeczka ...

a pinch of ... - garść ...

a bowl - miska

a frying pan - patelnia

an oven - piekarnik 

a cooker - kuchenka

a microwave oven - kuchenka mikrofalowa

a spoon - łyżka

a tablespoon - łyżka stołowa

a teaspoon - łyżeczka

a knife - nóż

a fork - widelec

a kettle - czajnik

a glass - szklanka

a cup - filiżanka

a plate - talerz

a sink - zlew kuchenny

wash - umyj

rinse- opłucz

peel - obierz

cut - pokrój

slice - pokrój w plastry

cut into cubes - pokrój w kostkę

chop - posiekaj

grate - zetrzyj

boil - gotuj

fry - smaż

beat - ubij

squeeze - wyciśnij

roast - piecz na ruszcie

blend - zblenduj

sift - przesiej

bake - piecz

preheat - rozgrzej do danej temperatury

sprinle with ... - posyp ...

add ... - dodaj ...

stir - mieszaj ( łyżką np. zupę )

simmer - gotuj na wolnym ogniu

mix - pomieszaj

First, ... - najpierw ...

After that, ... - później ...

Finally, ... - wreszcie ... 

serve with ... - podaj z ...

Polecamy również:

Komentarze (0)
Wynik działania 4 + 5 =
Ostatnio komentowane
slabe fch0j
• 2022-11-30 16:07:03
dzięki
• 2022-11-28 16:21:19
ok
• 2022-11-25 15:27:39
super
• 2022-11-24 18:51:50