Co to jest przepis - definicja
Przepis to inaczej instrukcja, która podpowiada nam, w jaki sposób przygotować jakąś potrawę. Przepis przybiera formę krótkiej wypowiedzi pisemnej.
Cechy i zasady tworzenia
Ten rodzaj tekstu musi być krótki, zrozumiały i precyzyjny. Odbiorca przepisu powinien bez większych problemów odtworzyć opisane danie, a co za tym idzie uzyskać szczegółową wiedzę na temat wykonania opisanej potrawy. Jeżeli w przepisie występują składniki nieznane szerszemu gronu odbiorców, powinniśmy je także krótko opisać, aby nie pozostawić wątpliwości co do ich wygladu, czy właściwości.
Budowa i schemat
W każdym przepsie po podaniu nagłówku czego ten przepis dotyczy, powinny znaleźć się dwie główne części: składniki oraz sposób przygotowania.
Podając składniki dobrze jest je w pewien sposób uporządkować, to znaczy zastosować regułę od ogółu do szczegółu. Oznacza to, iż najpierw wymieniamy główne składniki, a następnie przyprawy, dodatki itp. Co ważne, nie wystarczy jedynie wymienić potrzebnych składników, a należy również podać ich ilość konieczną do wykonania potrawy. Możemy na przykład zastosować określenia typu: szklanka, łyżka stołowa, łyżeczka, kilo, szczypta.
Z kolei opisując sam sposób przygotowania dania, dobrze jest wypunktować kolejne kroki, jakie trzeba wykonać. Stosujemy tutaj tryb rozkazujący, jednakże pamiętamy o zachowaniu życzliwego stosunku do odbiorcy.
Na zakończenie możemy zasugerować sposób podania potrawy i życzyć smacznego.
Przydatne zwroty i słownictwo
receipe for ... - przepis na ...
ingredients - składniki
(a) glass of ... - szklanka ...
half glass of ... - pół szklanki ...
a cup of ... - filiżanka ...
one kilo of ... - kilogram ...
100 grams of ... - 100 gram ...
100 ml of ... - 100 ml ...
( a ) tablespoon of ... - łyżka stołowa ...
( a ) teaspoon of ... - łyżeczka ...
a pinch of ... - garść ...
a bowl - miska
a frying pan - patelnia
an oven - piekarnik
a cooker - kuchenka
a microwave oven - kuchenka mikrofalowa
a spoon - łyżka
a tablespoon - łyżka stołowa
a teaspoon - łyżeczka
a knife - nóż
a fork - widelec
a kettle - czajnik
a glass - szklanka
a cup - filiżanka
a plate - talerz
a sink - zlew kuchenny
wash - umyj
rinse- opłucz
peel - obierz
cut - pokrój
slice - pokrój w plastry
cut into cubes - pokrój w kostkę
chop - posiekaj
grate - zetrzyj
boil - gotuj
fry - smaż
beat - ubij
squeeze - wyciśnij
roast - piecz na ruszcie
blend - zblenduj
sift - przesiej
bake - piecz
preheat - rozgrzej do danej temperatury
sprinle with ... - posyp ...
add ... - dodaj ...
stir - mieszaj ( łyżką np. zupę )
simmer - gotuj na wolnym ogniu
mix - pomieszaj
First, ... - najpierw ...
After that, ... - później ...
Finally, ... - wreszcie ...
serve with ... - podaj z ...