Spaghetti Napoli recipe
Ingredients:
200g spaghetti
1 onion
2 cloves of garlic
3 tablespoons of olive oil
1 can of chopped tomatoes in tomato juice
herbs (oregano, marjoram, basil)
salt
pepper
parmesan or grated cheese
Preparation:
1. Peel off and chop an onion. Mince garlic with a garlic press.
2. Heat the olive oil in a frying pan. Add chopped onion and minced garlic. Heat everything for 5 minutes.
3. Pour the tomatoes with juice into the frying pan. Stir the sauce for a while. Add herbs, salt and pepper to taste. Cook for 5 minutes. The sauce is ready.
4. In the meantime boil spaghetti as per instruction.
5. When spaghetti is ready, drain it and mix it with the sauce. Put spaghetti to bowls and sprinkle it with grated cheese or parmesan. Enjoy!
Spaghetti Napoli - przepis po angielsku - tłumaczenie
Składniki:
200g makaronu spaghetti
1 cebula
2 ząbki czosnku
3 łyżki oliwy z oliwek
puszka pokrojonych pomidorów w sosie pomidorowym
zioła (oregano, majeranek, bazylia)
sól
pieprz
parmezan
Przygotowanie:
1. Obierz i posiekaj cebulę. Przeciśnij czosnek przez praskę.
2. Podgrzej oliwę na patelni. Dodaj posiekaną cebulę i wyciśnięty czosnek. Podgrzewaj wszystko przez 5 minut.
3. Wlej pomidory w sosie na patelnię. Pomieszaj chwilę. Dodaj zioła, sól i pieprz do smaku. Gotuj przez 5 minut. Sos jest gotowy.
4. W międzyczasie ugotuj makaron spaghetti według instrukcji.
5. Kiedy makaron jest gotowy, odsącz go i zmieszaj z sosem. Przełóż spaghetti do misek i posyp tartym serem lub parmezanem. Smacznego!
DICTIONARY – SŁOWNICZEK
recipe – przepis
ingredients – składniki
an onion – cebula
a clove of garlic – ząbek czosnku
a tablespoon – łyżka stołowa
olive oil – oliwa z oliwek
a can of chopped tomatoes – puszka pokrojonych pomidorów
herbs – zioła
oregano – oregano
basil – bazylia
salt – sól
pepper – pieprz
grated cheese – starty ser
preparation – przygotowanie
to peel off – obierać
to chop – posiekać
to mince – rozdrobnić
a garlic press – przeciskacz do czosnku (praska)
to heat – podgrzewać
to add – dodawać
a frying pan – patelnia
to pour – polać, wlać
to stir – mieszać
to boil – gotować
as per instruction – według instrukcji
to drain – odsączyć
a bowl – miska
to sprinkle – posypać (przyprawami, posypką itp.)