Na stronie używamy cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich wykorzystywanie. Szczegóły znajdziesz w Regulaminie.
ZAMKNIJ X

Narządy zmysłów i receptory człowieka – charakterystyka - strona 2

znajdujące się w ścianach naczyń krwionośnych

Ze względu na rodzaj bodźca receptory dzielimy na:

mechanoreceptory – reagują na bodźce mechaniczne (zakończenia nerwowe w skórze: ciałko Meissnera – czucie powierzchowne, ciałko Paciniego – czucie głębokie);

Ciałko dotykowe Meissnera narządy zmysłów i receptory
Przykład mechanoreceptora: ciałko dotykowe Meissnera znajdujące się na granicy naskórka
i skóry właściwej/Wbensmith (30.09.2007)/commons.wikimedia.org 

termoreceptory – reagują na bodźce termiczne (zakończenia nerwowe w skórze: ciałka Ruffiniego – odbiór ciepła, kolby Krausego – odbiór zimna)
chemoreceptory – reagują na bodźce chemiczne (kubki smakowe na języku, nabłonek węchowy);
fotoreceptory – reagują na bodźce świetlne (czopki i pręciki siatkówki oka);

Ze względu na odległość źródeł wysyłających bodźce receptory dzielimy na:

kontaktoreceptory – umożliwiają odbiór bodźców działających bezpośrednich np. receptory smaku i dotyku.
telereceptory – opowiadają za percepcję bodźców odległych np. narząd wzroku, słuchu.

Narządy zmysłów są to receptory wraz z towarzyszącymi im komórkami tworzącymi aparat pomocniczy, który ułatwia odbiór bodźców. Wyróżniamy zmysł: wzroku, węchu, smaku, dotyku, słuchu i równowagi.

 

Komentarze (0)
Wynik działania 5 + 2 =
Ostatnio komentowane
Dzk , bardzo pomocne
bobas • 2020-09-16 17:40:29
kocham Polską literatórę
tgyfvg • 2020-09-15 11:00:30
nom fajne
123445676878 • 2020-09-14 18:20:58
dzięki
RTC • 2020-09-14 16:37:14
super napisane, dziękuję!!!
hjnbvf • 2020-09-13 16:00:42