Na stronie używamy cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich wykorzystywanie. Szczegóły znajdziesz w Regulaminie.
ZAMKNIJ X

Rośliny przemysłowe w Polsce i na świecie - przykłady - strona 3

Ostatnio komentowane
123 • 2020-01-27 18:13:29 21364589465485465231658975612564626745564625648515461256421...
123 • 2020-01-27 18:14:56
Całkiem przydatne! ...
Anna Maria-Wesołowska • 2020-01-25 16:25:01
Rodzina (na szczęście) nie jest przystankiem lecz pierwszą naturalną grupą społeczn...
Władysław • 2020-01-25 07:50:20
W ostatnich latach na naszym rynku prasowym pojawiło się wiele kolorowych, pięknie wyda...
Władysław • 2020-01-25 07:46:55
Zhańbiony Mężczyzna Autor: Władysław Pitak Młodzi mężczyźni nie spieszą się d...
Władysław • 2020-01-25 07:42:34
Właściciel:
Drukuj
Drukuj
Rozmiar
AAA

udział w produkcji tłuszczy roślinnych mają: olejowiec gwinejski (palma oleista), którego plantacje o areale 15,9 mln ha (2010) zlokalizowane są w krajach charakteryzujących się klimatem gorącym, wilgotnym oraz soja (areał upraw 102 mln ha w 2010 roku), typowa dla klimatów podzwrotnikowych i umiarkowanych, będąca też ważnym źródłem białka (stąd jest ważnym składnikiem diety wegetariańskiej). Inne ważne rośliny oleiste to: rzepak (uprawiany na żyznych glebach w klimacie umiarkowanym, wilgotnym – powierzchnia upraw w 2010 roku wynosiła 32 mln ha), orzeszki ziemne (uprawiany w klimatach gorących, niezbyt wilgotnych – powierzchnia upraw w 2010 roku wynosiła 25,4 mln ha), słonecznik (najlepiej rosnący na żyznych glebach w klimacie umiarkowanym, kontynentalnym – areał upraw w 2010 roku wynosił 23 mln ha) i typowa dla klimatu śródziemnomorskiego oliwka (areał upraw w 2010 roku wynosił 9,6 mln ha). Wśród innych roślin oleistych (ponad 200 gatunków) można wymienić ponadto: len zwyczajny, dynię, winorośl właściwą, bawełnę, sezam indyjski, migdałowiec pospolity, kukurydzę zwyczajną, kakaowiec właściwy, czy owoce palmy kokosowej.

Rośliny dostarczające naturalne włókna do wyrobu tkanin, mat,

Autor: dr Krzysztof Jarzyna z Instytutu Geografii UJK w Kielcach

Polecamy również:

  • Czynniki rozwoju rolnictwa - pozaprzyrodnicze i przyrodniczne - geografia

    Czynniki (albo inaczej uwarunkowania) rozwoju rolnictwa to warunki, które decydują o charakterze rolnictwa danego kraju i regionu. Więcej »

  • Typy rolnictwa na świecie (rolnictwo ekstensywne, intensywne, pierwotne, tradycyjne i in.) - geografia

    Wyróżniając typy rolnictwa lub inaczej systemy rolniczego gospodarowania (i zaliczając produkcję rolniczą danego obszaru do określonego typu) uwzględniamy 3 główne kryteria: - cechy społeczne i własnościowe rolnictwa (związane z własnością ziemi uprawnej), - cechy produkcyjne rolnictwa (związane z... Więcej »

  • Rośliny żywieniowe

    Rośliny żywieniowe albo inaczej alimentacyjne lub spożywcze wykorzystywane są przez ludzi jako pożywienie. Spośród ponad 1,5 tys. uprawianych na świecie gatunków roślin żywieniowych około 50 uprawianych jest na skalę masową.Wyróżniamy wśród nich: rośliny zbożowe (ryż, pszenica,... Więcej »

  • Rośliny pastewne

    Rośliny uprawiane na paszę (pożywienie) dla zwierząt hodowlanych to inaczej rośliny pastewne. Część z nich jest również uprawiana jako rośliny żywieniowe i przemysłowe (np. ziemniak). Więcej »

  • Zwierzęta hodowlane na świecie - geografia

    Zwierzęta hodowlane to zwierzęta udomowione lub dzikie/nie udomowione (jeleniowate, zwierzęta futerkowe, strusie, krokodyle i inne), które są chowane (mają zapewnione pożywienie, schronienie oraz możliwość odpoczynku i  rozrodu) w gospodarstwach rolnych, na specjalistycznych fermach, w laboratoriach i w... Więcej »

Komentarze (0)
1 + 4 =