Na stronie używamy cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich wykorzystywanie. Szczegóły znajdziesz w Regulaminie.
ZAMKNIJ X

Rozmieszczenie upraw i hodowli na świecie

Ostatnio komentowane
słabe prawie nic info o niemcach
mój nick to nick • 2019-03-18 19:35:49
Nawet ok
Awek • 2019-03-18 17:04:08
Dzięki . Cały czas korzystam z tej strony i to mi ratuje życie.
Cienias z histori • 2019-03-18 15:39:13
Mało =(
Joachime • 2019-03-18 12:55:55
najlepsze są najprostsze rozwiązania, dlatego świetnie sprawdzają się ubrania chroni...
Gugledoks • 2019-03-18 10:23:45
Właściciel:
Drukuj
Drukuj
Rozmiar
AAA

Analizując wielkość produkcji roślinnej rolnictwa rozpatrujemy najczęściej 3 charakterystyki (odnosząc ją do określonego roku):
- powierzchnię (areał) zasiewów, sadów lub trwałych plantacji danej rośliny (w ha – hektarach: 1 ha = 100 m x 100 m),
- wielkość zbiorów, wyrażana w jednostkach masy (tony, tysiące ton, miliony ton itd.),
- wielkość plonów – miara wydajności produkcji (duże plony wynikają z optymalnego sztucznego nawożenia i stosowania środków ochrony roślin) i zaawansowania kultury rolnej, wyrażana w decytonach (dt = 0,1 tony) z hektara (dawniej w kwintalach, czyli 100 kg z hektara - q/ha).
Wielkość zbiorów może zmieniać się w kolejnych latach w efekcie wystąpienia mniej lub bardziej korzystnych warunków pogodowych rozwoju roślin uprawnych (urodzaj lub nieurodzaj) oraz zmian powierzchni zasiewów.

Analizując wielkość produkcji zwierzęcej określa się pogłowie zwierząt gospodarskich (miarą skali i intensywności produkcji zwierzęcej jest pogłowie zwierząt gospodarskich przypadające na 100 ha użytków rolnych), w przypadku pszczelarstwa liczbę rodzin pszczelich lub wielkość produkcji surowców zwierzęcych (mięsa i tłuszczu, mleka, wełny, jaj, miodu i in.). Miarami wydajności produkcji

Autor: dr Krzysztof Jarzyna z Instytutu Geografii UJK w Kielcach

Polecamy również:

Komentarze (0)
5 + 1 =