Na stronie używamy cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich wykorzystywanie. Szczegóły znajdziesz w Regulaminie.
ZAMKNIJ X

Rozmieszczenie upraw i hodowli na świecie

Ostatnio komentowane
34
534 • 2019-05-20 18:36:56
tesco
Bakłażanek • 2019-05-20 17:37:57
Guhgfhuuì
Julia • 2019-05-20 13:44:04
Bardzo dobry artykuł, pozdrawiam.
Pussydestroyer69 • 2019-05-20 08:35:34
megawonsz9 jest bogiem
megawonsz9 • 2019-05-19 19:13:14
Właściciel:
Drukuj
Drukuj
Rozmiar
AAA

Analizując wielkość produkcji roślinnej rolnictwa rozpatrujemy najczęściej 3 charakterystyki (odnosząc ją do określonego roku):
- powierzchnię (areał) zasiewów, sadów lub trwałych plantacji danej rośliny (w ha – hektarach: 1 ha = 100 m x 100 m),
- wielkość zbiorów, wyrażana w jednostkach masy (tony, tysiące ton, miliony ton itd.),
- wielkość plonów – miara wydajności produkcji (duże plony wynikają z optymalnego sztucznego nawożenia i stosowania środków ochrony roślin) i zaawansowania kultury rolnej, wyrażana w decytonach (dt = 0,1 tony) z hektara (dawniej w kwintalach, czyli 100 kg z hektara - q/ha).
Wielkość zbiorów może zmieniać się w kolejnych latach w efekcie wystąpienia mniej lub bardziej korzystnych warunków pogodowych rozwoju roślin uprawnych (urodzaj lub nieurodzaj) oraz zmian powierzchni zasiewów.

Analizując wielkość produkcji zwierzęcej określa się pogłowie zwierząt gospodarskich (miarą skali i intensywności produkcji zwierzęcej jest pogłowie zwierząt gospodarskich przypadające na 100 ha użytków rolnych), w przypadku pszczelarstwa liczbę rodzin pszczelich lub wielkość produkcji surowców zwierzęcych (mięsa i tłuszczu, mleka, wełny, jaj, miodu i in.). Miarami wydajności produkcji

Autor: dr Krzysztof Jarzyna z Instytutu Geografii UJK w Kielcach

Polecamy również:

Komentarze (0)
1 + 2 =