Na stronie używamy cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich wykorzystywanie. Szczegóły znajdziesz w Regulaminie.
ZAMKNIJ X
Właściciel:
Drukuj
Drukuj
Rozmiar
AAA

Rolnictwo na świecie - definicja, historia - geografia. Chów a hodowla - różnice

Rolnictwo jest działem gospodarki, który zajmuje się wytwarzaniem żywności dla człowieka i zwierząt (wytwarzanie pasz) oraz produkcją surowców pochodzenia roślinnego i zwierzęcego dla przemysłu przetwórczego.

Obejmuje ono uprawę roślin (polową i ogrodniczą), chów zwierząt i wstępną obróbkę uzyskiwanych wyrobów (np. mycie i pakowanie płodów rolniczych). Pojęć chów i hodowla zwierząt nie należy mylić. Chów zwierząt to zabiegi pielęgnacyjne (zapewnienie pożywienia, zapewnienie warunków do odpoczynku, opieki weterynaryjnej itd.), które pozwalają wykorzystywać cechy użytkowe zwierząt (uzyskiwać produkty pochodzenia zwierzęcego lub wykorzystywać ich pracę). Pojęcie hodowla oznacza doskonalenie wartości użytkowej zwierząt gospodarskich poprzez selekcję do rozrodu osobników o pożądanych cechach (w efekcie uzyskujemy określone rasy) oraz krzyżowanie międzyrasowe i międzygatunkowe (np. muł to krzyżówka klaczy konia domowego i ogiera osła).

Początki rolnictwa miały miejsce w młodszej epoce kamienia – neolicie. Rolnictwo stopniowo zastąpiło łowiectwo i zbieractwo jako dominująca forma gospodarki. Znaczenie tych zmian było tak duże, że nazywamy je rewolucją neolityczną. Początki udomowienia psa

Autor: dr Krzysztof Jarzyna z Instytutu Geografii UJK w Kielcach

Zobacz również

  • Czynniki rozwoju rolnictwa - pozaprzyrodnicze i przyrodniczne - geografia

    Czynniki (albo inaczej uwarunkowania) rozwoju rolnictwa to warunki, które decydują o charakterze rolnictwa danego kraju i regionu.

    Więcej
  • Typy rolnictwa na świecie (rolnictwo ekstensywne, intensywne, pierwotne, tradycyjne i in.) - geografia

    Wyróżniając typy rolnictwa lub inaczej systemy rolniczego gospodarowania (i zaliczając produkcję rolniczą danego obszaru do określonego typu) uwzględniamy 3 główne kryteria: - cechy społeczne i własnościowe rolnictwa (związane z własnością ziemi uprawnej), - cechy produkcyjne rolnictwa (związane z kierunkami i wielkoś...

    Więcej
  • Rośliny żywieniowe

    Rośliny żywieniowe albo inaczej alimentacyjne lub spożywcze wykorzystywane są przez ludzi jako pożywienie. Spośród ponad 1,5 tys. uprawianych na świecie gatunków roślin żywieniowych około 50 uprawianych jest na skalę masową.Wyróżniamy wśród nich: rośliny zbożowe (ryż, pszenica, kukurydza, jęczmień...

    Więcej
  • Rośliny przemysłowe w Polsce i na świecie - przykłady

    Rośliny uprawne uprawiane jako surowiec produkcyjny zakładów oraz całych galęzi przemysłu to inaczej rośliny przemysłowe. Zaliczamy do nich:- rośliny oleiste (np. rzepak, słonecznik, olejowiec gwinejski), - rośliny włókniste (np. len, konopie siewne, bawełna), - niektóre rośliny okopowe (np. ziemniak jako surowiec ...

    Więcej
  • Rośliny pastewne

    Rośliny uprawiane na paszę (pożywienie) dla zwierząt hodowlanych to inaczej rośliny pastewne. Część z nich jest również uprawiana jako rośliny żywieniowe i przemysłowe (np. ziemniak).

    Więcej

Losowe zadania

Komentarze (0)
Wynik działania 2 + 1 =
Ostatnio komentowane
4 +5- 9
alice • 2020-04-05 17:34:46
Porównanie homeryckie - Kowalski pierdzi jak świnia
Wojtek • 2020-04-05 15:09:57
0
0 • 2020-04-05 12:12:02
fajne
test • 2020-04-05 09:12:48
uwu
uwu • 2020-04-05 09:10:20