Na stronie używamy cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich wykorzystywanie. Szczegóły znajdziesz w Regulaminie.
ZAMKNIJ X
Właściciel:
Drukuj
Drukuj
Rozmiar
AAA

Zwierzęta hodowlane na świecie - geografia

Zwierzęta hodowlane to zwierzęta udomowione lub dzikie/nie udomowione (jeleniowate, zwierzęta futerkowe, strusie, krokodyle i inne), które są chowane (mają zapewnione pożywienie, schronienie oraz możliwość odpoczynku i  rozrodu) w gospodarstwach rolnych, na specjalistycznych fermach, w laboratoriach i w domach.

Dostarczają one żywności: mięsa, tłuszczu, mleka, jaj oraz innych surowców: skór i futer, wełny, pierza, kości, dawniej też ścięgien (m.in. do produkcji łuków).
Mogą też wykonywać pracę, służąc jako: siła pociągowa, zwierzęta juczne (noszące ciężary), oraz do jazdy wierzchem.
Zwierzęta są też wykorzystywane w badaniach laboratoryjnych oraz służą jako zwierzęta ozdobne, dostarczające towarzystwa (pies, kot, chomik syryjski, papuga, kanarek, ryby akwariowe i inne zwierzęta domowe) i pomagające ludziom w różny sposób (np. psy jako towarzysze myśliwego, czy zwierzęta pasterskie lub koty polujące na małe gryzonie).

Ogólnie zwierzęta hodowlane można podzielić na: zwierzęta gospodarskie, chowane w gospodarstwie rolnym dla produkcji surowców zwierzęcych i jako siła pociągowa, zwierzęta laboratoryjne i zwierzęta domowe (hodowane dla przyjemności: ich towarzystwa, walorów ozdobnych).

Autor: dr Krzysztof Jarzyna z Instytutu Geografii UJK w Kielcach

Zobacz również

  • Czynniki rozwoju rolnictwa - pozaprzyrodnicze i przyrodniczne - geografia

    Czynniki (albo inaczej uwarunkowania) rozwoju rolnictwa to warunki, które decydują o charakterze rolnictwa danego kraju i regionu.

    Więcej
  • Typy rolnictwa na świecie (rolnictwo ekstensywne, intensywne, pierwotne, tradycyjne i in.) - geografia

    Wyróżniając typy rolnictwa lub inaczej systemy rolniczego gospodarowania (i zaliczając produkcję rolniczą danego obszaru do określonego typu) uwzględniamy 3 główne kryteria: - cechy społeczne i własnościowe rolnictwa (związane z własnością ziemi uprawnej), - cechy produkcyjne rolnictwa (związane z kierunkami i wielkoś...

    Więcej
  • Rośliny żywieniowe

    Rośliny żywieniowe albo inaczej alimentacyjne lub spożywcze wykorzystywane są przez ludzi jako pożywienie. Spośród ponad 1,5 tys. uprawianych na świecie gatunków roślin żywieniowych około 50 uprawianych jest na skalę masową.Wyróżniamy wśród nich: rośliny zbożowe (ryż, pszenica, kukurydza, jęczmień...

    Więcej
  • Rośliny przemysłowe w Polsce i na świecie - przykłady

    Rośliny uprawne uprawiane jako surowiec produkcyjny zakładów oraz całych galęzi przemysłu to inaczej rośliny przemysłowe. Zaliczamy do nich:- rośliny oleiste (np. rzepak, słonecznik, olejowiec gwinejski), - rośliny włókniste (np. len, konopie siewne, bawełna), - niektóre rośliny okopowe (np. ziemniak jako surowiec ...

    Więcej
  • Rośliny pastewne

    Rośliny uprawiane na paszę (pożywienie) dla zwierząt hodowlanych to inaczej rośliny pastewne. Część z nich jest również uprawiana jako rośliny żywieniowe i przemysłowe (np. ziemniak).

    Więcej

Losowe zadania

Komentarze (0)
Wynik działania 4 + 2 =
Ostatnio komentowane
Spoczko :) ku**a [email protected]#&!
A co cię to obchodzi?! • 2020-04-02 17:33:47
l
k • 2020-04-02 14:25:43
XD
ktoś napewno • 2020-04-02 14:17:54
ok
adfghjk • 2020-04-02 12:00:50
Lubicie mnie chociaż tutaj?
Dis • 2020-04-01 18:53:24