Zwierzęta hodowlane na świecie - geografia

Zwierzęta hodowlane to zwierzęta udomowione lub dzikie/nie udomowione (jeleniowate, zwierzęta futerkowe, strusie, krokodyle i inne), które są chowane (mają zapewnione pożywienie, schronienie oraz możliwość odpoczynku i  rozrodu) w gospodarstwach rolnych, na specjalistycznych fermach, w laboratoriach i w domach.

Dostarczają one żywności: mięsa, tłuszczu, mleka, jaj oraz innych surowców: skór i futer, wełny, pierza, kości, dawniej też ścięgien (m.in. do produkcji łuków).
Mogą też wykonywać pracę, służąc jako: siła pociągowa, zwierzęta juczne (noszące ciężary), oraz do jazdy wierzchem.
Zwierzęta są też wykorzystywane w badaniach laboratoryjnych oraz służą jako zwierzęta ozdobne, dostarczające towarzystwa (pies, kot, chomik syryjski, papuga, kanarek, ryby akwariowe i inne zwierzęta domowe) i pomagające ludziom w różny sposób (np. psy jako towarzysze myśliwego, czy zwierzęta pasterskie lub koty polujące na małe gryzonie).

Ogólnie zwierzęta hodowlane można podzielić na: zwierzęta gospodarskie, chowane w gospodarstwie rolnym dla produkcji surowców zwierzęcych i jako siła pociągowa, zwierzęta laboratoryjne i zwierzęta domowe (hodowane dla przyjemności: ich towarzystwa, walorów ozdobnych).

Autor: dr Krzysztof Jarzyna z Instytutu Geografii UJK w Kielcach

Polecamy również:

Komentarze (0)
Wynik działania 4 + 3 =
Ostatnio komentowane
9
kjkjkjkjk] • 2021-01-16 12:36:17
p
carlos • 2021-01-16 08:12:48
okej dzk
uga buga • 2021-01-15 10:25:25
piotr - dziękujemy za zwrócenie uwagi - wpis został poprawiony, pozdrawiamy :)
ADMIN • 2021-01-15 08:15:00
bardzo fajny tekst
lucek pucek • 2021-01-14 18:40:10