Na stronie używamy cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich wykorzystywanie. Szczegóły znajdziesz w Regulaminie.
ZAMKNIJ X

Rośliny pastewne

Ostatnio komentowane
"Jezu Chry..."! Dawno już nie czytałem tak czerwonego, komuszego, wypaczonego opracowani...
Otwórz oczy • 2018-08-15 18:21:31
Według mnie bardzo przydatne dzięki temu tekstowi mniej więcej zrozumiałam jak dział...
Emilia • 2018-07-26 20:05:25
@Hasher To zależy już od tłumacza przekładu(Pisma zostały napisane w kilku językach ...
Hgfhfg • 2018-07-09 11:34:37
ok
andrzej duda • 2018-06-14 10:31:18
Super na spr.
Evogy • 2018-06-07 17:45:08
Właściciel:
Drukuj
Drukuj
Rozmiar
AAA

Rośliny uprawiane na paszę (pożywienie) dla zwierząt hodowlanych to inaczej rośliny pastewne. Część z nich jest również uprawiana jako rośliny żywieniowe i przemysłowe (np. ziemniak), chociaż często różne odmiany uprawne mają różne przeznaczenie.

Mogą one być spożywane bezpośrednio na pastwisku (np. w chowie wolnowybiegowym królików, czy ekstensywnym chowie bydła w Argentynie, czy na Południowym Zachodzie USA) lub zbierane z łąk i pól i podawane zwierzętom w formie nieprzetworzonej i utrwalonej (siano, czyli suszone trawy łąkowe, czy kiszonki, czyli pasze roślinne poddane procesowi fermentacji).

Do roślin pastewnych należą:
- ziarna zbóż (owsa – ważna pasza w chowie koni, kukurydzy, pszenicy – ważna pasza w chowie drobiu, sorgo - w USA, w Afryce jest to roslina żywieniowa i in.), w przypadku kukurydzy ważne znaczenie jako pasza mają też zielone części rośliny (liście i łodyga),
- rośliny bulwiaste (ziemniak – ważna pasza tucząca w chowie świń, marchew, burak pastewny, brukiew, czy topinambur/słonecznik bulwiasty),
- pastewne trawy łąkowe (w Europie m.in.: kostrzewa, kupkówka pospolita, tymotka łąkowa, czy życica),
- rośliny motylkowe (m.in. strączkowe): łubin, bobik, wyka, koniczyny, lucerna, sparceta siewna i inne.
Jako pasze wykorzystywane są również pozostałości przerobu roślin cukrodajnych (np. wysłodki pozostające z rafinacji cukru z buraków cukrowych), czy oleistych (makuchy pozostałe z wytłaczania oleju z ich nasion).

Autor: dr Krzysztof Jarzyna z Instytutu Geografii UJK w Kielcach

Polecamy również:

Komentarze (0)
5 + 3 =