Na stronie używamy cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich wykorzystywanie. Szczegóły znajdziesz w Regulaminie.
ZAMKNIJ X

Rośliny pastewne

Ostatnio komentowane
KPK to podstawa prawna jednak nieograniczona do danego kraju dr Arletta Bolesta adwokat ...
Arletta Bolesta • 2019-04-21 08:49:52
karol jest najlepszy
KAROL • 2019-04-15 11:54:08
Ciekawe
Roster • 2019-04-14 13:56:04
Chyba autorowi kontrkultura pomyliła się z kulturą alternatywną. Polecam się doinform...
K2376 • 2019-04-13 13:14:03
szkoda, że nie ma nic na temat ''Tędy i owędy''. :(
młoda_polonistka • 2019-04-13 13:09:56
Właściciel:
Drukuj
Drukuj
Rozmiar
AAA

Rośliny uprawiane na paszę (pożywienie) dla zwierząt hodowlanych to inaczej rośliny pastewne. Część z nich jest również uprawiana jako rośliny żywieniowe i przemysłowe (np. ziemniak), chociaż często różne odmiany uprawne mają różne przeznaczenie.

Mogą one być spożywane bezpośrednio na pastwisku (np. w chowie wolnowybiegowym królików, czy ekstensywnym chowie bydła w Argentynie, czy na Południowym Zachodzie USA) lub zbierane z łąk i pól i podawane zwierzętom w formie nieprzetworzonej i utrwalonej (siano, czyli suszone trawy łąkowe, czy kiszonki, czyli pasze roślinne poddane procesowi fermentacji).

Do roślin pastewnych należą:
- ziarna zbóż (owsa – ważna pasza w chowie koni, kukurydzy, pszenicy – ważna pasza w chowie drobiu, sorgo - w USA, w Afryce jest to roslina żywieniowa i in.), w przypadku kukurydzy ważne znaczenie jako pasza mają też zielone części rośliny (liście i łodyga),
- rośliny bulwiaste (ziemniak – ważna pasza tucząca w chowie świń, marchew, burak pastewny, brukiew, czy topinambur/słonecznik bulwiasty),
- pastewne trawy łąkowe (w Europie m.in.: kostrzewa, kupkówka pospolita, tymotka łąkowa, czy życica),
- rośliny motylkowe (m.in. strączkowe): łubin, bobik, wyka, koniczyny, lucerna, sparceta siewna i inne.
Jako pasze wykorzystywane są również pozostałości przerobu roślin cukrodajnych (np. wysłodki pozostające z rafinacji cukru z buraków cukrowych), czy oleistych (makuchy pozostałe z wytłaczania oleju z ich nasion).

Autor: dr Krzysztof Jarzyna z Instytutu Geografii UJK w Kielcach

Polecamy również:

Komentarze (0)
1 + 4 =