Rośliny uprawiane na paszę (pożywienie) dla zwierząt hodowlanych to inaczej rośliny pastewne. Część z nich jest również uprawiana jako rośliny żywieniowe i przemysłowe (np. ziemniak), chociaż często różne odmiany uprawne mają różne przeznaczenie.
Mogą one być spożywane bezpośrednio na pastwisku (np. w chowie wolnowybiegowym królików, czy ekstensywnym chowie bydła w Argentynie, czy na Południowym Zachodzie USA) lub zbierane z łąk i pól i podawane zwierzętom w formie nieprzetworzonej i utrwalonej (siano, czyli suszone trawy łąkowe, czy kiszonki, czyli pasze roślinne poddane procesowi fermentacji).
Do roślin pastewnych należą:
- ziarna zbóż (owsa – ważna pasza w chowie koni, kukurydzy, pszenicy – ważna pasza w chowie drobiu, sorgo - w USA, w Afryce jest to roslina żywieniowa i in.), w przypadku kukurydzy ważne znaczenie jako pasza mają też zielone części rośliny (liście i łodyga),
- rośliny bulwiaste (ziemniak – ważna pasza tucząca w chowie świń, marchew, burak pastewny, brukiew, czy topinambur/słonecznik bulwiasty),
- pastewne trawy łąkowe (w Europie m.in.: kostrzewa, kupkówka pospolita, tymotka łąkowa, czy życica),
- rośliny motylkowe (m.in. strączkowe): łubin, bobik, wyka, koniczyny, lucerna, sparceta siewna i inne.
Jako pasze wykorzystywane są również pozostałości przerobu roślin cukrodajnych (np. wysłodki pozostające z rafinacji cukru z buraków cukrowych), czy oleistych (makuchy pozostałe z wytłaczania oleju z ich nasion).