Rośliny żywieniowe - strona 2

żywności) i używki (kawa, herbata, kakaowiec, tytoń).

Największy areał (powierzchnię upraw) wśród roślin uprawnych mają zboża (prawie połowa łącznej powierzchni gruntów ornych oraz sadów i plantacji). Należą one do rodziny wiechlinowatych/traw, a ich owoce – ziarniaki zebrane są razem w postaci kłosa (np. pszenica, jęczmień i żyto) lub wiechy (np. owies, czy ryż). Zawierają one dużo skrobi (cukier złożony) i wykorzystywane są w produkcji mąki (chlebowej, makaronowej), kasz, płatków, otrębów i kiełków i innych produktów żywnościowych. Mają też one zastosowanie jako pasza dla zwierząt hodowlanych i jako rośliny przemysłowe.
W oparciu o sposób uprawy zbóż wyróżniamy wśród nich: zboża jare (wysiewane na początku sezonu wegetacyjnego – na wiosnę) i zboża ozime (wysiewane po zbiorach – na jesieni, przeżywające zimę pod pokrywą śnieżną jako ozimina o wysokości źdźbeł do kilku centymetrów i kwitną oraz dojrzewające w kolejnym sezonie wegetacyjnym).

Największy areał wśród zbóż (217 mln ha w 2010 roku) ma pszenica. Jest to obok jęczmienia najstarsza roślina chlebowa, uprawiana od 10 tys. lat p.n.e. (pszenica płaskurka). Ma spośród wszystkich zbóż największą zawartość białka i glutenu.

Autor: dr Krzysztof Jarzyna z Instytutu Geografii UJK w Kielcach

Polecamy również:

Komentarze (3)
Wynik działania 2 + 2 =
aNia_69
2016-02-11 19:57:49
oco wam lódzie hodzi ?
Jenusz
2016-02-11 15:58:46
wes zie zamkij lepirj bo sam bys tak nie napisau
kut6s
2016-02-11 15:57:41
taki se raczej kópa
Ostatnio komentowane
XD
KOLUCH • 2021-05-15 16:27:39
xd
lol • 2021-05-15 13:46:01
git k
kkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkk • 2021-05-14 20:27:26
Dziękuje
Zuza • 2021-05-14 15:53:42
JD
JD • 2021-05-14 14:44:06