Pozytywne znaczenie płazów:
1. Płazy są ważnym ogniwem wielu łańcuchów troficznych. Z jednej strony stanowią dużą grupą konsumentów odżywiających się głównie bezkręgowcami (owadami, ślimakami, pająkami, dżdżownicami) oraz drobnymi kręgowcami. Z drugiej zaś same (zarówno dorosłe płazy jak i ich larwy) są źródłem pokarmu dla wielu zwierząt (głównie ryb, ptaków i ssaków). Obecność płazów jest więc bardzo ważna w zachowaniu równowagi biologicznej.
2. Płazy są doceniane przez człowieka szczególnie ze względu na to, że zjadają a więc niszczą owady będące szkodnikami, które są uciążliwe dla człowieka (owady niszczące uprawy, roznoszące choroby i powodujące bolesne ukąszenia).
3. Niektóre gatunki płazów (żab i salamander) są wykorzystywane w celach konsumpcyjnych np. żabie udka są przysmakiem we Francji a salamandra olbrzymia jest spożywana w Chinach i Japonii.
![]() |
Żabie udka |
4. Płazy są bardzo wrażliwe na zanieczyszczenia środowiska i wzrost promieniowania UV, które w dużym stopniu pochłaniają przez nagą skórę. Mogą więc służyć jako wskaźnik czystości środowiska (ich słaba kondycja świadczy o złym stanie naszego otoczenia).
5. Substancje chemiczne produkowane przez gruczoły skórne płazów znalazły zastosowane