Odżywianie się a stan mięśni i kości

Poprawne odżywianie się jest jedną z podstawowych zasad zapewnienia zdrowia i prawidłowego funkcjonowania organizmu. W kontekście stanu układu ruchu tj. mięśni i kości ważnymi w diecie elementami są makro- i mikroelementy (wapń, fosfor, magnez, miedź, mangan) oraz witaminy D i C.

Wapń jest głównym nieorganicznym składnikiem kości, występującym pod postacią hydroksyapatytu (hydroksyfosforanu wapnia o wzorze Ca10(PO4)6(OH)2). Poza tym bierze udział w mechanizmie skurczu mięśnia, w procesie podziału komórkowego i metabolizmie. Niedobór wapnia w diecie prowadzi do uwalniania go z rezerwuaru tego pierwiastka, jakim są kości. Może to skutkować spadkiem gęstości kości i zwiększeniem ich podatności na złamania. Dobrym źródłem wapnia są produkty mleczne oraz ryby, rośliny strączkowe, szpinak, orzechy.

Drugim ważnym z punktu widzenia układu kostnego pierwiastkiem jest fosfor. Poza budową kości pełni kluczową rolę w syntezie komórkowych nośników energii (m.in. ATP) i jego niedobór może prowadzić do poważnych dolegliwości. Tak jak w przypadku wapnia, fosfor może być uwalniany z tkanki kostnej, tym samym osłabiając jej strukturę. Fosfor obecny jest w takich produkatach jak ryby, czerwone mięso, wędliny, sery dojrzewające, rośliny strączkowe, podroby, mleko, jajka.

Magnez bierze udział w utrzymaniu równowagi elektrolitowej organizmu oraz zapewnia zdrowy stan kośćca, prawidłowe funkcjonowanie mięśni oraz układu nerwowego. Zwiększone zapotrzebowanie na magnez obserwuje się w okresach stresu, ciąży lub zwiększonego wysiłku fizycznego. Dobrym źródłem tego pierwiastka są produkty pełnoziarniste, szpinak, kakao, płatki owsiane.

Miedź można znaleźć w takich produktach jak orzechy, otręby pszenne, rośliny strączkowe i jaja. Miedź chroni komórki przed stresem oksydacyjnym oraz gwarantuje utrzymanie prawidłowego stanu tkanek łącznych (w tym kości i chrząstek). 

Innym mikroelementem istotnym dla prawidłowego funkcjonowania układu ruchu jest mangan. Bierze udział w tworzeniu się tkanek łącznych, co pozwalana na utrzymanie zdrowych kości. Duże ilości manganu znajdują się w produktach pełnoziarnistych, owocach morza, orzechach, fasoli białej.

Witamina D bierze udział w przyswajaniu głównych składników kości tj. wapnia i fosforu. Witamina D jest syntetyzowana w komórkach skóry pod wpływem promieniowania słonecznego, jednak w okresach zimowych, przy ograniczonej ekspozycji na światło słoneczne ważne jest zadbanie o odpowiednie jej spożycie. Witaminę D można znaleźć w rybach, jajach czy cielęcinie.

Witamina C chroni komórki przed stresem oksydacyjnym oraz bierze udział w syntezie kolagenu — białka budulcowego tkanki chrzęstnej jej niedobór może objawiać się m.in. szkorbutem. Dobrym źródłem witaminy C jest czarna porzeczka, aronia, papryka czy owoce dzikiej róży. 

Polecamy również:

  • Układ szkieletowy człowieka – budowa

    Głównym elementem budulcowym szkieletu człowieka jest tkanka kostna, a w mniejszym stopniu także tkanka chrzęstna. Szkielet dorosłego człowieka składa się z 206 kości. U dzieci liczba ta jest większa (ze względu na dużą liczbę miejsc kostnienia), a u ludzi starszych może być mniejsza (ze... Więcej »

  • Budowa układu mięśniowego człowieka

    Czynną częścią aparatu ruchu człowieka jest układ mięśniowy, który stanowią mięśnie szkieletowe. Liczba mięśni jest trudna do określania, ale przyjmuje się, że w sumie układ mięśniowy składa się z ponad 450 mięśni, co stanowi około 2/5 masy ciała. Pod wpływem impulsów pochodzących z układu... Więcej »

  • Choroby układu ruchu człowieka i wady postawy

    Wady postawy to wszelkie odstępstwa od prawidłowej budowy i postawy ciała. Mogą mieć one charakter wrodzony lub są nabywane w ciągu życia. Więcej »

Komentarze (0)
Wynik działania 4 + 2 =
Ostatnio komentowane
6
wiktor • 2021-10-18 15:41:04
H
Gg • 2021-10-18 14:05:21
4
Klau • 2021-10-18 14:05:00
xd
krfwi • 2021-10-18 12:48:23
po jakiego uda ktoś to wymyślał
czarnypjes • 2021-10-17 16:53:04