Poprawne odżywianie się jest jedną z podstawowych zasad zapewnienia zdrowia i prawidłowego funkcjonowania organizmu. W kontekście stanu układu ruchu tj. mięśni i kości ważnymi w diecie elementami są makro- i mikroelementy (wapń, fosfor, magnez, miedź, mangan) oraz witaminy D i C.
Wapń jest głównym nieorganicznym składnikiem kości, występującym pod postacią hydroksyapatytu (hydroksyfosforanu wapnia o wzorze Ca10(PO4)6(OH)2). Poza tym bierze udział w mechanizmie skurczu mięśnia, w procesie podziału komórkowego i metabolizmie. Niedobór wapnia w diecie prowadzi do uwalniania go z rezerwuaru tego pierwiastka, jakim są kości. Może to skutkować spadkiem gęstości kości i zwiększeniem ich podatności na złamania. Dobrym źródłem wapnia są produkty mleczne oraz ryby, rośliny strączkowe, szpinak, orzechy.
Drugim ważnym z punktu widzenia układu kostnego pierwiastkiem jest fosfor. Poza budową kości pełni kluczową rolę w syntezie komórkowych nośników energii (m.in. ATP) i jego niedobór może prowadzić do poważnych dolegliwości. Tak jak w przypadku wapnia, fosfor może być uwalniany z tkanki kostnej, tym samym osłabiając jej strukturę. Fosfor obecny jest w takich produkatach jak ryby, czerwone mięso, wędliny, sery dojrzewające, rośliny strączkowe, podroby, mleko, jajka.
Magnez bierze udział w utrzymaniu równowagi elektrolitowej organizmu oraz zapewnia zdrowy stan kośćca, prawidłowe funkcjonowanie mięśni oraz układu nerwowego. Zwiększone zapotrzebowanie na magnez obserwuje się w okresach stresu, ciąży lub zwiększonego wysiłku fizycznego. Dobrym źródłem tego pierwiastka są produkty pełnoziarniste, szpinak, kakao, płatki owsiane.
Miedź można znaleźć w takich produktach jak orzechy, otręby pszenne, rośliny strączkowe i jaja. Miedź chroni komórki przed stresem oksydacyjnym oraz gwarantuje utrzymanie prawidłowego stanu tkanek łącznych (w tym kości i chrząstek).
Innym mikroelementem istotnym dla prawidłowego funkcjonowania układu ruchu jest mangan. Bierze udział w tworzeniu się tkanek łącznych, co pozwalana na utrzymanie zdrowych kości. Duże ilości manganu znajdują się w produktach pełnoziarnistych, owocach morza, orzechach, fasoli białej.
Witamina D bierze udział w przyswajaniu głównych składników kości tj. wapnia i fosforu. Witamina D jest syntetyzowana w komórkach skóry pod wpływem promieniowania słonecznego, jednak w okresach zimowych, przy ograniczonej ekspozycji na światło słoneczne ważne jest zadbanie o odpowiednie jej spożycie. Witaminę D można znaleźć w rybach, jajach czy cielęcinie.
Witamina C chroni komórki przed stresem oksydacyjnym oraz bierze udział w syntezie kolagenu — białka budulcowego tkanki chrzęstnej jej niedobór może objawiać się m.in. szkorbutem. Dobrym źródłem witaminy C jest czarna porzeczka, aronia, papryka czy owoce dzikiej róży.