Katalaza jest enzymem zaliczanym do oksydoreduktaz. W komórkach roślinnych znajduje się w strukturach zwanych peroksysomami. Głównym zadaniem peroksydazy jest rozkład jednej ze szkodliwych, reaktywnych form tlenu (ROS) – nadtlenku wodoru do wody i tlenu.
Odczynniki
• dwie probówki z sokiem z ziemniaka
• woda utleniona
Przebieg doświadczenia oraz obserwacje
Do dwóch probówek z sokiem z ziemniaka dodajemy nadtlenek wodoru. Jedną probówkę ogrzewamy. W probówce nieogrzewanej obserwujemy charakterystyczny wzrost gazu (tlenu) w postaci piany, która wylewa się poza próbówkę. W przypadku probówki ogrzewanej reakcja nie zachodzi. Powodem jest wysoka temperatura, która powoduje denaturację części białkowej należącej do enzymu – katalazy, pozbawiając ją funkcji biologicznej.
Przebieg doświadczenia można zapisać za pomocą równania reakcji:
2 H2O2 --> 2 H2O + O2
Modyfikacje doświadczenia
Katalaza obecna jest także w komórkach zwierzęcych, między innymi w wątrobie, leukocytach i erytrocytach. W związku z tym, do doświadczenia można zamiennie z ziemniakiem użyć narządów.