Na stronie używamy cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich wykorzystywanie. Szczegóły znajdziesz w Regulaminie.
ZAMKNIJ X

Enzymy - budowa enzymu

Ostatnio komentowane
Tekst zapewne zredagowany przez historyka. Tak naprawdę nic na temat rewolucyjnych osiąg...
furiat • 2019-08-15 11:10:28
Szkoda że nie ma zdań a tak poza tym to fajna strona
Nie kumata862 • 2019-08-06 19:59:23
Sorry, ale to nie jest o tańcu śmierci, tylko o "Rozmowie..." w ogóle.
Andr • 2019-07-30 10:51:02
Mądre to
Zbyszek • 2019-07-27 08:44:21
Sekta według przeciwników stosowania tego terminu jest elementem pseudonauki, nie uznawa...
uczen Jezusa • 2019-07-30 10:16:33
Autor:
Drukuj
Drukuj
Rozmiar
AAA

Enzymy to biokatalizatory mające zdolność przyspieszenie reakcji chemicznych w warunkach ustrojowych poprzez obniżenie energii aktywacji.

Budowa enzymu

Enzymy są białkami zlożonymi lub rzadziej prostymi. Przykładem enzymów będących białkami prostymi są hydrolazy układu trawiennego oraz ureaza (enzym rozkładającym mocznik).

Enzymy złożone składają się z części białkowej - apoenzymu  i składnika niebiałkowego. Jeśli część niebiałkowa jest trwale złączona z apoenzymem nazywamy ją grupą prostetyczną, gdy zaś połączenie jest luźne nosi nazwę koenzymu. Cały enzym nazywamy holoenzymem (apoenzym + grupa niebiałkowa). Grupą prostetyczną w enzymie są zwykle cząsteczki nieorganiczne i jony metali (centra żelazowo-siarkowe, jony cynku), koenzymem są natomiast cząsteczki organiczne (witaminy, koenzym A).
Na powierzchni enzymu (w części białkowej) znajduje się miejsce zbudowane z reszt aminokwasowych (charakterystycznych dla konkretnego enzymu) zwane centrum aktywnym. W miejscu tym dochodzi do połączenie się enzymu z reagującymi substancjami – zostaje wytworzony nietrwały kompleks enzym-substrat (E-S).

  Model struktury enzymu lipooksygenazy ze związanym substratem
 Model struktury enzymu lipooksygenazy
ze związanym substratem

 

W czasie katalizy enzymatycznej występują następujące etapy:

• przestrzenne dopasowanie

Polecamy również:

  • Klasyfikacja enzymów

    • oksydoreduktazy – katalizuje reakcje typu redox – utleniania i redukcji (dehydrogenaza mleczanowa)• transferazy – katalizują przenoszenie grup funkcyjnych (transaminaza glutaminianowa) Więcej »

  • Inhibicja kompetycyjna i niekompetycyjna

    Inhibitory enzymów są substancjami, które zakłócają działanie enzymu a w konsekwencji mogą doprowadzić do zmniejszenia szybkości reakcji chemicznej lub jej całkowitego zatrzymania. • Więcej »

Komentarze (0)
5 + 3 =
echo $this->Html->script('core.min'); echo $this->Html->script('blockadblock.js'); echo $this->Html->script('fancybox/jquery.fancybox-1.3.4.min'); echo $this->Html->css('/js/fancybox/jquery.fancybox-1.3.4.min'); echo $this->Html->script('jnice/jquery.jNice', array('async' => 'async')); echo $this->Html->css('/js/jnice/jNice.min');