Na stronie używamy cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich wykorzystywanie. Szczegóły znajdziesz w Regulaminie.
ZAMKNIJ X

Klasyfikacja enzymów

Ostatnio komentowane
Bardzo fajne, proste wyprowadzenie wzoru.
Eto Demerzel • 2019-07-15 07:25:47
jest git
jakubas kok • 2019-07-08 10:19:33
przydałyby się jeszcze daty
j • 2019-06-27 15:49:28
wolę określenie niewierzący w boga i objawienia, lub racjonalnie myślący. jest taka p...
bergo • 2019-06-22 15:18:51
Nie no ja sie zgadzam z państwem :s
Jakiś żul • 2019-06-22 06:43:06
Autor:
Drukuj
Drukuj
Rozmiar
AAA

oksydoreduktazy – katalizują reakcje typu redox – utleniania i redukcji (dehydrogenaza mleczanowa)
transferazy – katalizują przenoszenie grup funkcyjnych (transaminaza glutaminianowa)
hydrolazy – katalizują reakcje rozkładu złożonych związków organicznych do prostych zachodzące z udziałem wody (enzymy trawienne przewodu pokarmowego)
liazy – katalizują reakcje rozpadu bez udziału wody - rozrywanie wiązań węgiel-węgiel, wegiel-azot, wegiel-tlen (dekarboksylazy)
izomerazy – katalizują reakcje przekształceń wenątrzcząsteczkowych (izomeraza fosfofruktozy)
ligazy – katalizują reakcje syntez (polimeraza DNA)

Czynni wpływające na aktywność enzymów:

1. temperatura – każdy enzym działa w określonej temperaturze; podwyższenie temperatury przyspiesza pracę enzymów, jednak zbyt wysoka temperatura (40° C) niszczy enzymy

2. pH (odczyn) – enzymy działają w określonym środowisku (większość z nich najlepiej działa przy pH równym 4, 4)

3. stężenie substratu – wzrost stężenia substratu (do określonej wartości) powoduje wzrost aktywności enzymu

4. aktywatory – substancje, które po przyłączenie do centrum aktywnego enzymu zmieniają jego kształt i polepszają wiązanie substratu

5. inhibitory – hamują aktywność enzymu;

inhibicja kompetencyjna – zachodzi gdy inhibitor, który jest podobny do substratu wiąże się z enzymem (zamiast substratu) w miejscu jego centrum aktywnego.; ten rodzaj hamowania można znieść przez zwiększenie stężenia substratu;

inhibicja niekopmetencyjna – zachodzi gdy inhibitor jest niepodobny do substratu; wówczas inhibitor i substrat mogą się jednocześnie wiązać z enzymem, gdyż ich miejsca wiązania nie zachodzą na siebie, ten rodzaj hamowania nie można znieść przez zwiększenie stężenia substratu

Polecamy również:

Komentarze (0)
4 + 5 =
echo $this->Html->script('core.min'); echo $this->Html->script('blockadblock.js'); echo $this->Html->script('fancybox/jquery.fancybox-1.3.4.min'); echo $this->Html->css('/js/fancybox/jquery.fancybox-1.3.4.min'); echo $this->Html->script('jnice/jquery.jNice', array('async' => 'async')); echo $this->Html->css('/js/jnice/jNice.min');