Na stronie używamy cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich wykorzystywanie. Szczegóły znajdziesz w Regulaminie.
ZAMKNIJ X

Klasyfikacja enzymów

Ostatnio komentowane
xDDDDDDDDDDDD
xDDDDDDDDDDDDD • 2019-10-19 07:58:53
wew
wewe • 2019-10-17 19:56:19
No elo
Elo • 2019-10-16 18:14:00
nie fajne
wertyuiop[] • 2019-10-16 16:41:14
Podobno pan Erwin oprócz żony miał wiele związków nieformalnych z innymi kobietami. R...
Marcin • 2019-10-16 12:12:31
Autor:
Drukuj
Drukuj
Rozmiar
AAA

oksydoreduktazy – katalizują reakcje typu redox – utleniania i redukcji (dehydrogenaza mleczanowa)
transferazy – katalizują przenoszenie grup funkcyjnych (transaminaza glutaminianowa)
hydrolazy – katalizują reakcje rozkładu złożonych związków organicznych do prostych zachodzące z udziałem wody (enzymy trawienne przewodu pokarmowego)
liazy – katalizują reakcje rozpadu bez udziału wody - rozrywanie wiązań węgiel-węgiel, wegiel-azot, wegiel-tlen (dekarboksylazy)
izomerazy – katalizują reakcje przekształceń wenątrzcząsteczkowych (izomeraza fosfofruktozy)
ligazy – katalizują reakcje syntez (polimeraza DNA)

Czynni wpływające na aktywność enzymów:

1. temperatura – każdy enzym działa w określonej temperaturze; podwyższenie temperatury przyspiesza pracę enzymów, jednak zbyt wysoka temperatura (40° C) niszczy enzymy

2. pH (odczyn) – enzymy działają w określonym środowisku (większość z nich najlepiej działa przy pH równym 4, 4)

3. stężenie substratu – wzrost stężenia substratu (do określonej wartości) powoduje wzrost aktywności enzymu

4. aktywatory – substancje, które po przyłączenie do centrum aktywnego enzymu zmieniają jego kształt i polepszają wiązanie substratu

5. inhibitory – hamują aktywność enzymu;

inhibicja kompetencyjna – zachodzi gdy inhibitor, który jest podobny do substratu wiąże się z enzymem (zamiast substratu) w miejscu jego centrum aktywnego.; ten rodzaj hamowania można znieść przez zwiększenie stężenia substratu;

inhibicja niekopmetencyjna – zachodzi gdy inhibitor jest niepodobny do substratu; wówczas inhibitor i substrat mogą się jednocześnie wiązać z enzymem, gdyż ich miejsca wiązania nie zachodzą na siebie, ten rodzaj hamowania nie można znieść przez zwiększenie stężenia substratu

Polecamy również:

Komentarze (0)
1 + 4 =