Na stronie używamy cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich wykorzystywanie. Szczegóły znajdziesz w Regulaminie.
ZAMKNIJ X

Klasyfikacja enzymów

Ostatnio komentowane
kjygj
jfghjnf • 2019-04-24 21:09:05
hahaha
nati8991 • 2019-04-24 09:07:34
Widać że gimbus
Gimbus • 2019-04-24 06:36:17
LOL LOL
lol • 2019-04-23 16:37:49
Z gory dziekuje ZA pomoc :) mam teraz 10 z matmy
Hackerman • 2019-04-23 09:40:24
Autor:
Drukuj
Drukuj
Rozmiar
AAA

oksydoreduktazy – katalizują reakcje typu redox – utleniania i redukcji (dehydrogenaza mleczanowa)
transferazy – katalizują przenoszenie grup funkcyjnych (transaminaza glutaminianowa)
hydrolazy – katalizują reakcje rozkładu złożonych związków organicznych do prostych zachodzące z udziałem wody (enzymy trawienne przewodu pokarmowego)
liazy – katalizują reakcje rozpadu bez udziału wody - rozrywanie wiązań węgiel-węgiel, wegiel-azot, wegiel-tlen (dekarboksylazy)
izomerazy – katalizują reakcje przekształceń wenątrzcząsteczkowych (izomeraza fosfofruktozy)
ligazy – katalizują reakcje syntez (polimeraza DNA)

Czynni wpływające na aktywność enzymów:

1. temperatura – każdy enzym działa w określonej temperaturze; podwyższenie temperatury przyspiesza pracę enzymów, jednak zbyt wysoka temperatura (40° C) niszczy enzymy

2. pH (odczyn) – enzymy działają w określonym środowisku (większość z nich najlepiej działa przy pH równym 4, 4)

3. stężenie substratu – wzrost stężenia substratu (do określonej wartości) powoduje wzrost aktywności enzymu

4. aktywatory – substancje, które po przyłączenie do centrum aktywnego enzymu zmieniają jego kształt i polepszają wiązanie substratu

5. inhibitory – hamują aktywność enzymu;

inhibicja kompetencyjna – zachodzi gdy inhibitor, który jest podobny do substratu wiąże się z enzymem (zamiast substratu) w miejscu jego centrum aktywnego.; ten rodzaj hamowania można znieść przez zwiększenie stężenia substratu;

inhibicja niekopmetencyjna – zachodzi gdy inhibitor jest niepodobny do substratu; wówczas inhibitor i substrat mogą się jednocześnie wiązać z enzymem, gdyż ich miejsca wiązania nie zachodzą na siebie, ten rodzaj hamowania nie można znieść przez zwiększenie stężenia substratu

Polecamy również:

Komentarze (0)
5 + 1 =